Nu ska äldre i Uppsala övervakas med kamera

Inom kort ska äldre med behov av nattlig tillsyn få det digitalt via kamera. Ett 50-tal kameror ska sättas upp i ett första steg.

Innovationsledare Marianne Pira jobbar med utvecklingen av digital nattillsyn. Här med äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S).

Innovationsledare Marianne Pira jobbar med utvecklingen av digital nattillsyn. Här med äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S).

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkivbild

Uppsala kommun2020-09-05 07:00

Politikerna i äldrenämnden har beslutat att handla upp de tjänster och it-system som krävs för övervakningen. En första bredare etapp ska kunna rullas ut under nästa år. Det har föregåtts av en utredning om integritetsaspekter och av praktiska försök inom äldreomsorgen som UNT tidigare rapporterat om.

– Vi har haft en provomgång för att se hur det fungerar och om det blir en trygg tillsyn för de äldre. Det fungerar och har upplevts positivt. Därför kan vi nu gå ut och göra det i större skala, säger Caroline Hoffstedt (S) ordförande i äldrenämnden.

Konkret innebär den digitala tillsynen att personal inte behöver göra hembesök på natten för att kontrollera att någon sover. Det görs i stället via en kamera. 

– Fysiska tillsynsbesök nattetid gör ofta att den äldre vaknar och får en störd nattsömn. Det undviker vi på det här sättet. Många fallolyckor sker dessutom nattetid när äldre försöker gå ur sängen. Men den som behöver hjälp med hygien eller mediciner kommer att få besök som vanligt, säger Caroline Hoffstedt.

Går det att tacka nej till övervakning?

– Ingången nu är att digital nattlig tillsyn är frivilligt. 

Och på sikt?

– På sikt tror vi att digital tillsyn kommer att bli en naturlig del av äldreomsorgen så att den typen av frågor kommer sannolikt inte upp i någon större omfattning, säger Caroline Hoffstedt.

Enligt innovationsledare Marianne Pira ska kamerorna i ett första skede kunna installeras hos ett 50-tal äldre. Det är ungefär hälften av alla som har nattlig tillsyn i kommunen i dag.

Egen internetuppkoppling behövs inte.

– Nej. Allt sköts via kamerans egen uppkoppling så det spelar ingen roll om man bor i stan eller långt ute på landet. Om det fungerar bra så är tanken att vi ska kunna utöka systemet. Men vi kan redan nu skala upp vårt pilotprojekt till 30 kameror, säger hon.

Om systemet gör att äldreförvaltningen kan spara pengar är oklart i dag. Resurser kommer dock att kunna omfördelas inom omsorgen.

– Vi kan använda vår personal på ett smartare sätt. Andelen äldre ökar ju år från år så vi kommer att ha stora rekryteringsbehov till äldreomsorgen under lång tid. Vi tror att den digitala tillsynen kommer att minska det behovet, säger Caroline Hoffstedt.

I första hand ska den digitala tillsynen införas i kommunens egen verksamhet. Men på sikt kan även privata vårdgivare som är intresserade komma att involveras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!