Nu rivs delar av gamla Sparbankshuset

Rivningsarbetet av gamla Sparbankshuset i Uppsala är i full gång och om två år väntas något nytt vara på plats.

Invändigt började det gamla Sparbankshuset rivas före sommaren, men det är först nu som utsidan tärts ner.

Invändigt började det gamla Sparbankshuset rivas före sommaren, men det är först nu som utsidan tärts ner.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-09-13 11:00

Planerna för vad som ska ske med det gamla Sparbankshuset i hörnet av Kungsgatan och S:t Persgatan har varit på gång i flera år, men det är först nyligen som en detaljplan vunnit laga kraft och det utvändiga rivningsarbetet kunnat börja.

Enligt Claes Larsson, stadsarkitekt i Uppsala, är tanken att delar av byggnaden ska rivas, för att ge plats åt modernare kontorslokaler.

– Ungefär en tredjedel av huset ska rivas. 60-talshus är inte lika effektiva kontorslokaler som nyare byggnader är. Tanken är att uppföra en byggnad med höga miljömål, som dessutom ska gynna de anställdas hälsa. Det ska finnas bredare trappor som är lättare att gå i, säger han.

Det nya huset är tänkt att bli åtta våningar högt, men ska trappas av mot toppen för att minimera skuggning på gatan och omkringliggande hus. På bottenplan planeras det för butiksverksamhet.

– Från kommunens sida är det positivt att det här gathörnet blir mer levande. Det är också trygghetsskapande, säger Claes Larsson.

Projektet går under namnet Kungspassagen och drivs av fastighetsbolaget Castellum. Enligt Robert Ahlstedt, bolagets affärsområdeschef i Uppsala, ska delarna som inte rivs, rustas upp.

– De renoverar vi och stora delar är uthyrda som kontor. Allt ska bli klart under 2021, säger han och tillägger att man anpassar sig efter den som väljer att cykla till jobbet.

– Vi kommer ha cykelparkering i garaget och omklädningsrum för den som cyklar.

Skiss över hur det nya huset vid korsningen av Kungsgatan och S:t Persgatan är tänkt att se ut.
Skiss över hur det nya huset vid korsningen av Kungsgatan och S:t Persgatan är tänkt att se ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!