FN:s konvention om kärnvapenförbud innebär bland annat förbud mot utveckling, förvaring, innehav och användning av kärnvapen. Sverige som stat har inte skrivit på avtalet, men i augusti i fjol stod det klart att Göteborgs Stad anslutit till ICAN cities appeal, en internationell rörelse som arbetar för att regeringar ska ratificera konventionen. Nu kan Uppsala stå näst på tur. På tisdagen fattade nämligen kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om att Uppsala också skulle ansluta till rörelsen, då mittenstyret tillsammans med Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ röstade för.
– Det här känns jätteviktigt. Kärnvapen är ett hot mot hela mänskligheten och kan användas på förödande vis, säger Linda Eskilsson, kommunalråd i Miljöpartiet.
Hur stor roll spelar Uppsala kommuns ställningstagande i en sådan global fråga?
– Det här är en fråga som vi alla kan samla oss kring. Uppsala kommun är en föregångskommun när det kommer till fred och demokrati, så det här är viktigt och ett tydligt ställningstagande.
Sverige röstade ursprungligen ja till konventionen, men avstod senare från att skriva på efter avrådan från Utrikesdepartementet. Även Försvarsmakten invände mot att Sverige skulle signera med hänvisning till att det skulle försvåra samarbete med andra länder och därmed försvaret av landet.
Även Feministiskt Initiativ, som lade motionen, är nöjda över utfallet:
– Tack vare Feministiskt initiativs förslag kommer Uppsala kommun att ta ställning mot kärnvapen. Feministiskt Initiativ kommer alltid att vara en röst för fred och nedrustning, säger Lovisa Johansson, gruppledare för Feministiskt Initiativ i Uppsala kommunfullmäktige.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet röstade mot förslaget.
– Vi ska driva opinion i kommunala frågor, inte prata om vilken utrikespolitisk linje Sverige ska ha, säger Jonas Segersam, kommunalråd i Kristdemokraterna.
Han menar att en kärnvapenfri värld i mångt och mycket är en utopi.
– Man kan önska fred på jorden och att alla ska vara goda, men det finns alltid människor som utnyttjar sådana tillfällen för egen vinning. Om de stora staterna tar bort kärnvapen finns det alltid skurkstater som kan angripa.
Förslaget ska nu röstas om i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen innan det blir verklighet, och den 1 mars väntas det klubbas igenom.