Några elever ur åttan spelar biljard, medan andra sitter vid runda bord i korridoren. Ljudnivån är ganska låg. Eleverna i klass 8D har just haft en extra håltimme.
– Vi har haft engelska som vanligt men sen fick vi rast för vår SO-lärare är sjuk, säger Meja Wolwan, som går i klass 8D.
– Det är bättre att ha lektioner än håltimmar för då lär vi oss mer, säger klasskamraten Jasmin Meyadmini.
I deras klass går 28 elever. På måndagen saknades åtta av dem.
– Det var jättelätt att välja att gå till skolan i morse, säger Marilyn Najjar, som går i samma klass.
– Jag är inte orolig för smittan, säger Fartoon Said och får medhåll av klasskamraterna.
Av 975 elever är 275 inte på plats på skolan. En vanlig dag utan coronaviruset är under 10 procent av eleverna borta. Nu är det nästan 30 procents frånvaro.
– I mina klasser har ungefär hälften av eleverna varit borta. De är hemma för att de är sjuka, för att de är rädda för att bli smittade eller för att de har syskon som är sjuka, säger matteläraren Kerstin Göras, som är glad att skolan håller öppet.
Hon har fått rycka in och jobba med extra klasser men tycker ända att det har varit extra lugnt på skolan.
Runt en fjärdedel av lärarna är hemma. För att lösa lärarbristen används olika lösningar den här dagen. Det kan vara så att en lärare får hålla koll på två klasser eller att det blir en extra håltimme om en lärare är sjuk. Skolan har dessutom lyckats hitta två, tre vikarier.
– Vi får hitta lösningar allt eftersom. För de yngre eleverna har vi ett starkt tillsynsansvar, för dem behövs lärare hela tiden, medan eleverna längre upp i klasserna kan ha lite friare former, säger rektor Tomas Rylander.
Han är försiktigt glad över att det gått så bra som det har gjort.
– Oj, oj vad många som är borta tänkte jag i morse. Det är en jättestor skillnad mot en vanlig dag. Men trycket på respektive klass har ju samtidigt blivit mindre, när det är färre elever, säger Tomas Rylander, och tillägger att han tycker att atmosfären på skolan är lugn och stabil.
Är du orolig att det ska bli kaos på skolan om allt fler stannar hemma?
– Nej, inte ännu, men på lång sikt blir det en hård ansträngning på befintlig personal om många är borta. Det är tidsperspektivet som gör det hela svårt att hantera. Nu tar vi dag för dag. Än så länge har vi inte brutit upp scheman eller startat digital undervisning för att eleverna ska jobba hemifrån.
Vanliga dagar är biljardborden mera upptagna men i dag har det varit lätt för Erik Linton och Elis Bergendahl Hansson att hitta ett ledigt. De känner sig friska, tycker det är bra att skolan är öppen och är inte oroliga att bli smittade själva.
– Skulle man bli sjuk vill man ju inte smitta föräldrar och äldre personer, säger Elis Bergendahl Hansson.
– Nej, precis. Jag har börjat tvätta händerna mycket oftare och mera noggrant, säger Erik Linton.
För honom har coronakrisen betytt att han får träffa sin pappa, som jobbar i matbutik, mera sällan.
– I natt kom han visst hem klockan tre, säger Erik Linton.
Även andra skolor i Uppsala kommun har haft många tomma bänkar och katedrar.
– Det varierar allt från enheter där knappt någon är borta till skolor där runt 40 procent är frånvarande, säger Christina Stenhammar, tillförordnad chef för kommunala grundskolan i Uppsala.