Narkotikaklassade piller stals av anställda

Tusentals doser med narkotikaklassade läkemedel har försvunnit från företaget Apotekstjänst, rapporterade Ekot på fredagen. De skyldiga har jobbat på företaget och har sparkats, enligt nye vd:n.

Apotekstjänst nye vd Örjan Frid om pillerstölderna: "De skyldiga har arbetat på företaget".

Apotekstjänst nye vd Örjan Frid om pillerstölderna: "De skyldiga har arbetat på företaget".

Foto: Johan Heimer och TT

Uppsala kommun2019-10-25 22:00

Under fredagen rapporterade Ekot att Läkemedelsverket i Uppsala år 2016 upptäckt att Apotekstjänst tappat bort tusentals doser narkotikaklassade läkemedel. Sedan dess har problemet återkommit flera gånger. Stölderna är polisanmälda, men Läkemedelverket kritiserar företaget för att inte ha gjort tillräckligt för att minska dem.

På fredagskvällen intervjuades Apotekstjänsts nytillträdde vd Örjan Frid i SVT:s Aktuellt om läkemedelsstölderna och om den pågående materialkrisen. 

– Vi hanterar 1,5 miljoner tabletter varje dag. Det är klart att vi har krav på oss att hålla koll på varje enskild tablett, sade Örjan Frid i Aktuelltintervjun och berättar att de som pekats ut som ansvariga för stölderna har sparkats.

–  De har arbetat på företaget och är skilda från uppdraget, sade han.

Vad som är orsaken till "det oförklarade svinnet", som Läkemedelsverket beskrivit det, är oklart.

– Svinn beror på många olika saker. Under våren har vi identifierat stölder, som har polisanmälts, och det är ett resultat av våra förbättrade rutiner, sade vd:n vidare.

Läkemedelsverket har enligt SVT hotat att dra in sitt tillstånd på grund av de stulna tabletterna.

– Vi har ett tillfälligt tillstånd och vi väntar på att de ska godkänna de förändringar som vi redovisat att vi gjort. Skulle de inte godkänna är det allvarligt, för vi levererar ju till 85 000 patienter och skulle inte kunna fortsätta med det då, sade Örjan Frid i Aktuelltintervjun.

När det gäller materialbristen sade nye vd:n i en intervju med UNT under torsdagen att "barnsjukdomar" i företagets it-system och en hög belastning från start har bidragit till krisen. Även i SVT-intervjun var han självkritisk.

– Det var kanske lite ambitiöst att sätta igång i fem regioner med ett helt nytt it-system.

Örjan Frid kunde inte säga när leveranserna till operationer i de fem regionerna kan vara igång i full skala.

– En jättebra fråga som jag önskar att jag hade svar på. Vi har ett arbete som blir gradvis bättre men det kommer ta lite tid, för det är it-utveckling och inget vi gör med en ”quick fix” tyvärr, sade Örjan Frid till SVT.

LÄS MER: Materialkrisen dag för dag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!