Musikalisk hästparad genom Uppsala i helgen

Den beridna högvakten kommer till Uppsala på söndag för att vara en del av en musikalisk parad. På kvällen avslutas det hela med en konsert på Slottet.

Beridna högvaktens musikkår kommer till Uppsala. Här rider ut från Stockholms slott vid en uppvisning.

Beridna högvaktens musikkår kommer till Uppsala. Här rider ut från Stockholms slott vid en uppvisning.

Foto: Beridna Högvakten/Helena Nimbratt

Uppsala kommun2019-09-24 21:00

Den som är intresserad av antingen musik, hästar eller militärer - eller varför inte alla tre - bör hålla sig i centrala Uppsala under söndagen. Då kommer nämligen Livgardets dragonmusikkår, Livgardets livbataljon och Beridna högvakten paradera från Svandammshallarna och upp till Botaniska trädgården.

– Det kommer att vara 18 musiker till häst och ett 20-tal soldathästar som paraderar efter musikryttarna. Iklädda paraduniformer från 1895 rider de genom centrala Uppsala på bästa folkmingeltid och sen blir det ett uppvisningsprogram i Botaniska där alla ekipagen rider i olika formationer, säger Lena Linn, generalsekreterare för föreningen Beridna högvakten.

Till vardags är högvakten stationerad i Stockholm, men har som tradition att besöka minst två svenska städer om året. Paraden startar klockan 12 och på kvällen anordnas konsert i Rikssalen på Uppsala slott. Då utan hästar.

– Det går lika bra att spela utan hästar. Till häst är en del av musikinstrumenten anpassade efter ridning, eftersom instrumenten bara kan hållas med en hand när den andra handen håller i tyglarna. Förutom ryttaren med puktrumma som styr hästen med hjälp av fötterna, säger Lena Linn.

Vad kommer man få uppleva som åskådare av paraden?

– Prakten och den otroliga koordinationen mellan häst, ryttare och instrument. Man får uppleva kavalleriets storhetstid igen när det kommer till sabelhantering och ridmönster. Det måste ses.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!