Misskötta utsatta boenden upprör grannar

Storvretabor har sedan 2015 legat på kommunen om deras sociala bostäder i området. "Fastigheterna är misskötta. Det har förekommit narkotika, bråk och störningar."

Uppsala kommun har sociala bostäder i Storvreta.

Uppsala kommun har sociala bostäder i Storvreta.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-02-25 15:00

I Storvreta, två mil norr om Uppsala, äger kommunen ett par fastigheter. Bostäderna är till för dem som själva inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. 

– Fasaderna på husen är slitna, en ytterdörr är förstörd efter att hundar rivit på den. Tomten har högt gräs, obefintliga rabatter och är skräpig, säger en Storvretabo.

Han uppger att det är cirka tio olika hushåll som har gjort anmälningar till kommunen sedan 2015, men att det nästan inte hänt någonting.

– Kommunen borde inte låta husen förfalla, det är ju skattepengar som försvinner. Och så dras värdet på bostäderna i området ner när det finns fastigheter som missköts, säger Storvretabon.

Robert Tillaeus är enhetschef på fastighetsförvaltningen som ansvarar för underhållet av kommunens sociala boenden.

– Vi har inte riktigt skött vårt åtagande. Vi har legat efter med underhållet som att måla om och renovera.

Vad beror det på?

– Den mänskliga faktorn skulle jag säga. Det har inte varit den regelbundna tillsynen som behövs, men nu har vi inlett renovering av fastigheterna och jag har upphandlat skötsel av tomterna.

När en familj får en social bostad ska fastighetsförvaltningen komma överens med dem om skötsel av trädgård och lättare underhåll.

– Här har en bedömning gjorts att de boende kan sköta sånt själva, men vi har brustit i uppföljningen.

Två möten har hållits mellan tjänstemän från kommunen och samfälligheten som fastigheterna hör till. Storvretabon beskriver att dessa inte har lett till någon förändring.

En annan boende berättar att det varit oroligt i området i anknytning till de aktuella fastigheterna.

– Jag vill inte att mina barn ska leka där det finns narkotika och vapen, säger han.

Storvretaborna berättar även om hundar på tomten som skällt under nätterna, polistillslag, och många och felparkerade bilar.

Boendeenheten på socialförvaltningen ansvarar för tilldelningen av de sociala boendena. Det finns 500 till 600 sociala bostäder runt om i Uppsala kommun.

– De sociala boendena ska fungera på samma sätt som andra boenden, det vill säga man ska betala hyran och inte störa sina grannar. Om det inte sköts leder det i förlängningen till att man inte får bo kvar, säger Åsa Carlsson, tf förvaltningsdirektör på socialförvaltningen.

Har ni rutinmässig kontakt med de boende?

– Vi kontrollerar hyresinbetalningar varje månad. Kontakt har vi annars bara om vi får information om störningar från fastighetsförvaltningen eller på de boendes eget initiativ.

Åsa Carlsson säger att hon inte kan uttala sig om specifika ärenden och kommenterar inte de aktuella bostäderna.

– Vi får inte heller glömma den stora betydelse som sociala boenden har för de som saknar egen förmåga att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är ofta en väg in till en helt egen bostad.

– Och i de allra flesta fall fungerar det också bra. Innehavarna lever upp till de förväntningar vi har. En relativt stor del är barnfamiljer som annars inte skulle ha någonstans att bo, säger Åsa Carlsson.

Sedan ett par veckor tillbaka står de aktuella fastigheterna tomma. Storvretabon som UNT talat med hoppas nu att det kommer göras en bakgrundskontroll av de som flyttar in och att kommunen har täta uppföljningar.

– Kommunen har ett socialt ansvar för sina medborgare så det är viktigt att de sociala boendena fungerar. Vi behöver sköta sånt här, säger Robert Tillaeus på fastighetsförvaltningen.

Bostadssocialt kontrakt

På Uppsala Kommuns hemsida beskrivs bostadssociala kontrakt som ett tidsbegränsat andrahandsboende som fås genom socialtjänsten. 

Personer som bor med bostadssociala kontrakt behöver under tiden som boendet gäller arbeta aktivt för att få ett eget kontrakt.

Den som har ett bostadssocialt kontrakt får en handläggare som en eller flera gånger om året följer upp hur det går med boendet. Personer som bor med bostadssociala kontrakt kan själva inte välja bostad utan blir tilldelade vad som anses passa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!