– Vi ser en betydande minskning av inrapporterade fall av vinterkräksjukan i år och säsongen verkar ha avslutats tidigare. Under de senaste åren har antalet fall legat på jämn nivå. Men inte i år, säger Elsie Ydring, epidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
I Folkhälsomyndighetens senaste rapport konstateras att slutet av mars även var slutet för vinterkräksjukesäsongen. I vanliga fall brukar den vara en och en halv månad längre.
– Siffrorna är en fingervisning, vinterkräksjukan är inte anmälningspliktig. Rapporterna bygger på frivilliga uppgifter från laboratorier runt om i landet. Det vi ser är de fall som behövt uppsöka sjukvård, det brukar i regel vara barn och äldre, säger Elsie Ydring.
Vad beror minskningen på?
– En stor anledning tros vara coronapandemin som ändrat vårt sätt att umgås och lärt oss social distansering. Ju mindre vi ses, desto mindre smittas vi, säger Elsie Ydring, och tillägger att en annan orsak är att vi ständigt påminns om att tvätta händerna med tvål.
Våra nyvunna kunskaper om handsprit spelar mindre roll; handspriten fungerar inte mot caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan.
Vad kan man lära sig inför framtiden av att vinterkräksjukan minskat?
– Framför allt att föräldrar ska låta sina sjuka barn stanna hemma. De ska inte gå till förskolan eller skolan och smitta ner andra barn. Och det hjälper inte bara mot vinterkräksjukan utan även andra säsongsbundna infektioner.