Inom socialförvaltningen i Uppsala finns kritik mot att kontrollen av personer som uppbär socialbidrag har minskat.
Tidigare granskades kvitton och annat underlag mer ingående för personer med försörjningsstöd (socialbidrag). Men sedan 2017 rör det sig till stor del om stickprov.
– Med det här arbetssättet finns stor risk att våra klienter kan fuska till sig bidrag, säger en socialsekreterare som vill vara anonym.
Tanken med den nya metoden är att resurserna istället ska läggas på att stötta människor att få egen försörjning.
– Många kommuner arbetar så här i dag. Enligt forskningen finns det inget som tyder på att omfattande kontroller hjälper personer med ekonomiskt bistånd att komma ut i arbete, säger Ida Bylund-Lindman, avdelningschef vid arbetsmarknadsförvaltningen.
En nyhet är att kontrollerna ska öka när en person för första gången söker ekonomiskt bistånd. Det handlar då om att ta in hyreskontrakt, kontoutdrag och liknande. Sedan bidraget väl beviljats ska dock granskningen bli mindre strikt.
Att det skulle förekomma ett utbrett fusk tror Ida Bylund-Lindman är en myt.
– Vi får ofta in anmälningar om bidragsfusk mot personer som inte ens har bidrag, säger hon.
Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) stödjer arbetssättet med begränsade kontroller.
– Vi behöver lägga mer kraft på att hjälpa människor ut i arbetslivet istället. Det finns en mängd bra insatser som praktik och arbetsträning men personer som har bistånd skickas inte dit. Det måste vi ändra på, säger Mohamad Hassan.
En vanlig månad har ungefär 4 300 Uppsalabor ekonomiskt bistånd. En av dem är en kvinna vi kan kalla Eva som levt på socialbidrag i två år till följd av psykisk ohälsa.
Hon är positiv till att bidragstagarnas kvitton inte längre synas lika noga.
– Om insatserna istället går till att hjälpa människor att bli självförsörjande tycker jag det är bättre, säger Eva.
Hon känner dock inte igen bilden av att socialtjänsten satsar på att stötta klienter att komma i jobb.
– På två år har jag bara träffat socialsekreterare vid två tillfällen. Utöver det har vi mejlats några gånger, det är allt.
Eva upplevde det som pressande att gå hemma sysslolös. Efter ett år ordnade hon en praktikplats på egen hand och är nu utlovad fast anställning på den arbetsplatsen.
Hade du snabbare kommit i arbete om du fått stöttning av din socialsekreterare?
– Ja, det tror jag, säger Eva.