Mediq slår tillbaka: "Vi varnade i våras"

Redan i våras ska Akademiska sjukhuset ha varnats för konsekvenserna av att över en natt byta leverantör av förbrukningsvaror.

Tidigare leverantören Mediqs personal på Akademiska sjukhuset tillbakavisar kritik mot bolaget.

Tidigare leverantören Mediqs personal på Akademiska sjukhuset tillbakavisar kritik mot bolaget.

Foto: Montage/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-07 20:20

Det är helt fel att påstå att Mediq inte höll avtalet om att leverera material och hålla förråd i god ordning på Akademiska sjukhuset inför att Apotekstjänst tog över. Ändå är det just vad en sektionschef inom Akademiska sjukhuset nyligen gick ut och sa.

Det säger Håkan Karlsson, ansvarig på Mediq för det tilläggsavtal bolaget hade med delar av Akademiska sjukhuset.

Enligt honom levererades varor till och med 27 september. Kring det datumet fanns en muntlig överenskommelse från i våras mellan Mediq och Akademiska sjukhusets fastighets- och inköpsavdelning, uppger Håkan Karlsson.

– De förråd vi ansvarade för var på den dagen välfyllda och välordnade. Men självklart borde det ha funnits ett skriftligt avtal om sista leveransdag, säger han.

Apotekstjänst första leverans skulle komma förs sex dagar senare. Håkan Karlsson säger att han i god tid uppmärksammade sjukhuset på riskerna med det långa glappet.

– De behövde buffra upp med material för att klara sig, säger han. 

Det här får stöd av en sektionschef inom thoraxkirurgi och anestesi, Sten Lindgren.

– Håkan Karlsson informerade oss tidigt i höstas. Vi lagrade material och klarade oss bra innan Apotekstjänst tog över. Mediqs leveranser var det inga problem med, säger han.

Håkan Karlsson uppger att han redan i våras varnade de ansvariga inom sjukhuset fastighets- och inköpsavdelning för att leverantörsbytet över en natt skulle orsaka problem. Sista gången han ska ha larmat var under ett avskedsfika med inköpsavdelningen, berättar han.

– Vi sa redan i våras att det kommer att bli jätteproblem, det vet inköpsavdelningen mycket väl. Jag förutsatte att de förde det vidare till sektionscheferna inom vården.

Enligt Håkan Karlsson hade det blivit problem vid övergången oavsett vilken entreprenör som tagit över.

– Det här var ett alldeles för stor uppdrag för att byta från en dag till en annan. Min farhåga gällde både för det tilläggsavtal jag jobbade med och för alla regionernas avtal, säger Håkan Karlsson.

De ansvariga på inköpsavdelningen har avböjt att kommentera.  I stället hänvisas vi till biträdande sjukhusdirektör Marianne van Rooijen.

–  Jag känner stor ödmjukhet inför vad Håkan Karlsson berättar, han var ju Mediqs ansvarige. Vi kommer, precis som regionen och Varuförsörjningen, rannsaka oss själva, för att se hur vi hanterade övergången. Ännu har vi inte hunnit påbörja det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!