Materialkrisen ska utredas av myndighet

Den stora patientsäkerhetsrisk som materialkrisen inneburit kommer förmodligen leda till att Akademiska sjukhuset anmäler sig själva enligt Lex Maria.

Mikael Köhler är chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Mikael Köhler är chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Foto: UNT/TT

Uppsala kommun2019-10-25 14:23

Tidningen har tagit del av de avvikelserapporter som gjorts på grund av materialbristen inom Region Uppsala. Ingen patient ser ut att kommit till skada på grund av krisen, men ett flertal hotande situationer har uppstått. 

Exempelvis rapporterar personal från barnsjukhusets nutritionsavdelning den 15 oktober om hur en specialprodukt, en näringslösning, tagit slut. Trots att den är beställd för två veckor sedan har den inte levererats vilket gör att en patient stått utan mat. Efter att personalen utan resultat sökt efter produkten inom andra avdelningar på Akademiska och inom primärvården överväger de att buda produkten från tillverkarens lager i Helsingborg. Men av en slump framkommer, enligt avvikelserapporten, några timmar senare att produkten finns i Apotekstjänst lager i Uppsala varpå produkten skickas med taxi till barnsjukhuset. "Patienten kan åter nutrieras och följa sin behandling" avslutas avvikelserapporten. 

Vid allvarliga vårdskador eller vid händelser där det funnits en risk för en allvarlig vårdskada ska vårdgivaren göra en så kallad Lex Mariaanmälan. Enligt chefsläkare Mikael Köhler är det här något Akademiska sjukhuset överväger.

– Det är mycket troligt att vi gör det. Man kan också göra en preliminär anmälan som sedan kompletteras. Men vi har helt enkelt inte hunnit ta slutgiltig ställning än, säger han.

Historien om den med taxi levereade näringslösningen är det fall han själv nämner som en av de allvarligare incidenterna i materialkrisens spår.

– Det räcker med risk för att man ska anmäla. Och risker har vi verkligen haft, säger han.

På fredagen berättade SVT att Inspektionen för vård och omsorg inlett en tillsyn i materialkrisens spår.

SVT skriver att inspektionen kräver de fem inblandade regionerna på svar i ett antal frågor, bland annat om vilka riskanalyser som gjordes innan övergången, och vad de i så fall ledde till, vilka patientsäkerhetsrisker som har identifierats med anledning av bristen på material, och hur effekterna av det inträffade kommer att utredas och följa upp i syfte att undvika liknande situationer. 

IVO:s tillsyn påverkar inte Akademiska sjukhusets beslut om en Lex Mariautredning.

– Det utesluter inte det på något vis. Vid en Lex Maria utreder vi själv och informerar sedan IVO, som kan kritisera oss utifrån det. En tillsyn är IVO:s egen utredning, säger Mikael Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!