Det var just före jul som Jesper Magnusson, chef för Fredens hus med tretton anställda, förstod hur allvarligt läget var när det gällde radonhalter i lokalerna i Slottet. Han tog omgående beslutet att hans kontorspersonal inte skulle arbeta där. En radonmätare vid hans skrivbord visade då värden runt tio gånger högre än gränsvärdet på 200 becquerel.
Radon i inomhusluften är den näst vanligaste orsaken till lungcancer, efter tobaksrökning.
– Det kanske var ett drastiskt beslut, men också nödvändigt. Så klart leder det här till oro och stress hos personalen för vad det här innebär. Jag har själv suttit här i tio år, säger Jesper Magnusson.
Vid ett styrelsemöte i föreningen Fredens hus direkt efter nyår bestämdes att hela visnings- och utställningsverksamheten skulle stängas i väntan på utredning och åtgärd av fastighetsägaren Statens fastighetsverk.
– Vi har ställt krav på ersättningslokaler, men också på åtgärder och på tydlig uppbackning när det gäller hälsofrågorna samt en utredning av vilka risker personalen har utsatts för, säger Jesper Magnusson.
Det är ingen enkel sak att bara stänga Fredens hus. Varje år besöker uppemot 6 000 skolelever lokalerna och man har externfinansierade utställningar. Här finns många frågor om ansvar och ersättning, både av pengar och lokaler, som måste få svar, menar Jesper Magnusson.
Samma frågor hörs också från andra hyresgäster, som företaget Clarksons där Torbjörn Helmfrid är chef.
– Vi kommer att söka ersättningslokaler nu på en gång. Vi kan inte sitta kvar i Slottet med de här värdena, säger han.
Liksom på Fredens hus har under vintern mätare satts upp som personalen själva kunnat läsa av. Någon information om varför de sattes upp gav inte Statens fastighetsverk, säger Torbjörn Helmfrid. Men enligt honom har värdena nu legat flera hundra becquerel över gränsvärdet.
Torbjörn Helmfrid har arbetat i Slottet länge.
– Jag har suttit här sedan 1999. Jag kan som ansvarig inte låta någon arbeta kvar i de här lokalerna. Vi måste hitta en temporär lösning.
En annan hyresgäst på Slottet är landhövdingen Göran Enander som bor i den särskilda landhövdingsvåningen med sin fru. För drygt en vecka sedan fick han information om radonhalterna i Fredens hus, som han kallar "extremt höga".
– Jag förstår att de inte är glada i nuläget, säger han.
På UNT:s raka fråga om han själv känner oro, svarar han dröjande: "Nej".
– Men jag är fundersam. Jag vill veta mer om vilka mätningar som gjorts tidigare och vilka åtgärder som i så fall satts in. Det här var inget som nämndes när vi flyttade in för tre år sedan.
I landshövdingsvåningen har en korttidsmätning nu gjorts, som visade värden som inte var över gränsvärdet.
– Men vi vill ha en långtidsutredning, säger Göran Enander.
Han, liksom de andra hyresgästerna UNT talat med, tycker att Statens fastighetsverk har en rad frågor att besvara när det gäller hanteringen av radonfrågan, både tidigare och i den nu uppkomna situationen. Att det finns radon i rullstensåsar som Uppsalasåsen är ingen nyhet. Det handlar om markradon som tränger upp genom åsen.
– Vi har dialog med fastighetsverket och kommer att fortsätta att ha det. Det här är en fråga vi lär få återkomma till, säger Göran Enander.
I Uppsala slott finns en rad andra hyresgäster, som Uppsala konstmuseum och företagen Phosworks och Södra tornet.