Markant minskad chans för vit jul i Uppsala

Måndagen var kanske sista dagen med riktigt vintrigt väder på ett tag i Uppsala. Julvädret är alldeles för tidigt att sia om, men chansen till en vit jul har minskat kraftigt de senaste decennierna.

Helena Hansson och Alfred Hansson Bergman var i pulkabacken i Sunnersta hela helgen. På måndagen passade de på igen innan snön smälter bort.

Helena Hansson och Alfred Hansson Bergman var i pulkabacken i Sunnersta hela helgen. På måndagen passade de på igen innan snön smälter bort.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-12-02 18:00

Alfred Hansson Bergman sitter på boben högst upp i pulkabacken i Sunnersta och gör sig redo för avfärd.

– Det går snabbt och det tycker jag om, säger han medan han virar snöret runt ratten.

Alfred var här i helgen också och hade bobkalas för kompisarna eftersom han snart fyller fem. Det var så roligt att han ville hit igen, förklarar Alfred innan han puttar ifrån med fötterna och försvinner ner i backen.

– Man får ju passa på. Han älskar snö, och jag såg att det ska smälta bort på onsdag, säger Alfreds mamma Helena Hansson som börjar jobba först efter lunch.

I helgen var backen full av pulkaåkare och korvgrillare. Just nu är Alfred och Helena ensamma, men så är det också måndag. Helena Hansson gruvar sig lite för det gråa vädret som ska komma.

– Det känns som att oddsen för en vit vinter minskar hela tiden, på grund av klimatförändringar. Jag kan inte låta bli att tänka på det.

Statistiken visar att Uppsala definitivt har blivit mer snöfattigt. Tittar man på exempelvis jularna har de blivit gråare. Mellan åren 1931–1980 var sju av tio jular vita i Uppsala. Sedan millennieskiftet har åtta jular varit vita, alltså ungefär varannan. Och sedan 2010 har ett snötäcke uppmätts tre av nio jular.

– Det är ju en relativt kort tidsperiod vi pratar om, men det finns en trend, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

På måndagsmorgonen var det tio minusgrader i Uppsala. Det kalla och klara vädret är dock på upphällningen.

– Mildare luft kommer in under tisdag eftermiddag, först som snö och sedan som regn natten mot onsdag. Därefter kommer det att bli varierat väder, säger Jon Jörpeland.

Finns det chans till ny snö och sol snart?

– Inte de närmaste dagarna. Hur det blir därefter är lite för tidigt att säga.

Vid toppen av pulkabacken i Sunnersta står två av Uppsalas fem mobila förskolebussar parkerade. Därinne sitter barn och personal och äter kycklingpytt.

– Innan lunchen åkte vi stjärtlapp och gjorde snöslott, berättar en flicka.

Förskolebussarna är en form av ur- och skurförskola. Gunilla Backman, barnskötare och bussförare, säger att de alla hann bli väldigt trötta på det grå vädret i november.

– Nu när det blivit snö ser vi till att åka till ställen där vi kan utnyttja snön.

Och när det grå är tillbaka, vad gör ni då?

Gunilla Backman skrattar till.

– Jaadu. Då åker vi nog till Norrland.

Det var under natten mot fredag som snön vräkte ner över Uppsala. Sedan dess har det varit kyligt och klart, men nu väntar varmare väder.
Det var under natten mot fredag som snön vräkte ner över Uppsala. Sedan dess har det varit kyligt och klart, men nu väntar varmare väder.
Karta: Sunnerstabacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!