Fokus Självmord
Under 1980-talet sjönk självmordstalen för varje år. Men de senaste 20 åren har det inte skett någon förbättring. I hela landet tar cirka 1500 personer sitt liv varje år. I Uppsala län handlar det om ungefär 50 personer. Tre fjärdedelar är män.
Till organisationens Minds stödlinje Självmordslinjen ringer ofta män som gått med självmordstankar i flera år, men som aldrig tidigare pratat med någon om dessa tankar. Och ingen i deras omgivning har frågat dem hur de mår.
– Det här mönstret måste brytas, säger Lolo Westerman, kommunikatör på organisationen Mind, som tillsammans med organisationerna Suicide Zero och SPES nyligen drog igång informationskampanjen Stör döden, som bland annat syns i sociala medier.
Kampanjens syfte är att uppmärksamma omvärlden – särskilt den manliga – om vikten av att prata om psykisk ohälsa. Den uppmanar den som mår dåligt att prata med någon i stället för att hålla allt inombords. Men minst lika mycket riktar sig kampanjen till alla runt omkring.
– Håll utkik efter tecken på att någon inte mår bra och fråga hur det är. Fråga om konkreta tankar och planer och om du kan hjälpa personen med något som känns svårt. Var närvarande, kliv in i bubblan och bryt tystnaden.
Vilka tecken ska man leta efter?
– Reagera på om någon inte är sig riktigt lik utan beter sig annorlunda. Personen blir kanske mer frånvarande, aggressiv – vilket särskilt gäller män– eller börjar dricka mer. Särskilt efter plötsliga livskriser så som skilsmässa, sjukdom eller ekonomisk förlust behöver man vara extra uppmärksam.
Undersökningar visar att män som överlevt självmordsförsök hade velat att någon frågat hur de mådde. Studier visar också att de allra flesta är ambivalenta in i det sista.
– Man har alla möjligheter att försöka få någon på andra tankar. Det handlar om att vinna tid och bryta tankemönstret. För den som mår dåligt kan ett samtal innebära att nya tankar får plats i huvudet.
Varför tar män oftare livet av sig än kvinnor?
– Män söker hjälp i betydligt lägre utsträckning än kvinnor när de mår psykiskt dåligt. För många män är det skämmigt att må dåligt i en värld där män ska vara starka. Män har oftast inte heller samma nätverk som kvinnor har, säger Lolo Westerman.
– Dessutom använder män mer våldsamma metoder. Kvinnor gör fler självmordsförsök men använder inte lika målinriktade metoder, kanske kan det ibland snarare tolkas som rop på hjälp.
Lolo Westerman har själv erfarenhet som anhörig. Hon har både haft en pappa och en man som begått självmord. Hade hon vetat då vad hon vet i dag hade hon på ett annat sätt kunnat förstå vad som var på gång, säger hon.
– Men man ska akta sig för att lägga ansvar på anhöriga. Det finns så mycket skuldkänslor ändå.
Sedan 2008 finns en nollvision om självmord. Den är långt borta. I snitt dör fyra personer av självmord varje dag, vilket kan jämföras med ett dödsfall per dag i trafiken.
Det som krävs för att få ner självmordstalen är mer resurser och mer forskning, menar Lolo Westerman. Mind är en organisation som drivs helt ideellt.
– Vi har bara resurser att ta emot ett av tio samtal som vi får, säger hon.
Vad är ditt råd till den som mår dåligt?
– Prata. Bär inte på tankarna själv. Att få bli lyssnad på innebär en avgörande skillnad, det visar all vår erfarenhet i Självmordslinjen. Har du ingen anhörig eller vän att prata med: ring oss eller någon annan organisations stödlinje.
Vill du har mer lokal kvalitetsjournalistik? Bli prenumerant här.