Vi hjälps åt
– Det fanns flera nationella grupper som samordnade hjälp till isolerade men jag tänkte att det skulle behövas en grupp i Uppsala, säger Karolin Joelsson, som till vardags jobbar på Uppsala universitet.
Hon har nyligen startat Facebookgruppen "Covid-19 – Frivilliga i Uppsala" som nu är uppe i över 1 500 medlemmar.
Medlemmarna är uppdelade i: "Jag kan hjälpa till" och "Jag vill ha hjälp". När någon vill ha hjälp gör den ett inlägg. Hittills har de som bett om hjälp nästan blivit nerlusade med svar. Antalet som kan hjälpa till är stort, medan de som vill ha hjälp är mycket färre.
– Allt har gått så fort med gruppen. Och det är väldigt många som vill hjälpa till. Men färre äldre har hittat dit, säger Karolin Joelsson.
För att få ut information till äldre har hon kontaktat PRO (Pensionärernas riksförbund), Frälsningsarmén och flera av stadens träffpunkter.
En som är medlem i "Covid-19 – Frivilliga i Uppsala" är Josefin Hugaas. Hon satt hemma, pluggade och såg att två personer i karantän behövde hjälp. Josefin som var snabbast att svara fick uppdraget av personernas syster som satt i en annan stad.
– Jag blev inspirerad av att det var så många i gruppen som ville hjälpa till, säger hon.
Hon fick en inköpslista av systern, cyklade till ett apotek och en mataffär, och sen till dem i karantän. Väl där ställde hon kassen utanför deras dörr, ringde på och gick, men stannade kvar en våning ner för att se att de tog in varorna. Hon skickade en bild på kvittona till systern och fick pengar genom Swish.
– Hon hade erbjudit sig att betala i förskott men det var lättare att jag la ut. Att hjälpa till kändes verkligen jättebra. Alla blev så tacksamma. Jag satt ändå bara och pluggade och tyckte det var skönt med en paus, säger Josefin Haugaas, som ska bli lärare.
Också Sofie Asp, flygvärdinna som har lite jobb just nu, har levererat mat till en familj.
– Jag jobbar för SAS och satt hemma den dagen. Familjen behövde specialkost från affären och blev väldigt glada över hjälpen. Det kändes så meningsfullt att hjälpa dem, säger hon.
Som så många andra i hennes bransch har Sofie anmält sig till en kurs i sjukvård för de som jobbar med flyg. Den har 30 platser på Karolinska sjukhuset.
– Jag hoppas på att komma med för att få hjälpa till inom vården. Som ung och frisk har jag ett ansvar att bidra med vad jag kan, säger hon, och tillägger att hon har äldre föräldrar och skulle vilja att någon hjälpte dem om det behövdes.
Uppsalastudenten Lina Oskarsson pluggar till civilingenjör och skriver examensarbete. Hon har startat Facebookgruppen: "Uppsala Corona stödgrupp".
– Jag är ju frisk och kan ta mig ut, säger hon.
Gruppen har drygt 230 medlemmar i dagsläget.
– Vi satt och pratade om corona hemma, och jag tänkte på min mormor och morfar, och andra äldre. Genom gruppen vill jag också få människor att tänka till och uppmuntra dem att göra solidariska grejer mitt i all katastrofrapportering, säger hon, och tillägger att hon vill hjälpa elever om skolorna stängs.
Öregrundsbon Kristian Cederberg, som är 21 år, har också fått nog av all negativ rapportering.
– Jag blev trött på hysterin; att ständigt få höra hur många som var smittade eller döda. Tycker det är bättre att lägga fokus på annat som är konstruktivt, säger han.
Kristian hade sett lokala Facebookgrupper och startade en grupp för alla: "Coronahjälpen Sverige". Efter tre dagar hade den fler än 1 000 medlemmar.
– Hittills är det mest de som vill hjälpa som är med. Det är svårare att nå ut till äldre, de är ju mindre ofta på sociala medier och kan inte gå ut. Men genom tidningar och tv kan de ju få veta, säger han.
Uppsalabon Amer Sarsour är poet och vill hjälpa föräldrar ifall förskolor och skolor stänger.
– De som behöver barnpassning vill såklart inte lämna sina barn till en okänd person. Genom gruppen kan de hitta en person som de känner sig trygg med, kanske en granne eller någon annan som de redan känner, säger Amer Sarsour.
Hans Facebookgrupp heter: #Coronakindness Sverige–Barnpassning/Lokalsamverkan. Han har också startat "Matjouren Uppsala – #Coronakindness", som levererar mat och "Läxhjälp #Coronakindness".
– Vanligtvis är ju vi svenskar experter på att inte vilja vara en börda för varandra. Men nu behöver vi varandras hjälp.