Löpare: "Ja, vi bajsar i skogen"

Artikeln om människobajs i Stadsskogen väckte engagemang. Personer med så kallad löparmage pekades ut som skyldiga. Flera joggare som UNT pratar med bekräftar att de bajsar utomhus.

Löparmage är en relativt vanlig åkomma som innebär att tarmarna kommer igång efter en stunds löpning.

Löparmage är en relativt vanlig åkomma som innebär att tarmarna kommer igång efter en stunds löpning.

Foto: Staffan Claesson/Robert Berthagen

Uppsala kommun2019-12-06 08:00

– Det går inte att hejda. Det finns inte en chans att hinna hem, säger Amanda som lider av löparmage.

För några dagar sedan rapporterade UNT om ilska över folk som bajsar i Stadsskogen. Uppsalabon Jennie berättade att hon ofta tvingas duscha sina hundar efter att de trampat runt i högar med människobajs krönta med toapapper. 

Jennies teori var att det handlade om folk med löparmage, en relativt vanlig åkomma som innebär att tarmarna kommer igång efter en stunds löpning. Man kan vara drabbad i olika grader och Amanda tillhör de mer drabbade. 

Amanda är dock inte skyldig till några högar i Stadsskogen. Innan hon flyttade från Uppsala sprang hon däremot rundor strax utanför stan, och fick då efter några kilometer ofta avvika från stigen och kuta så långt in i skogen hon hann. Löparmagen påverkar henne mycket.

– Jag springer nästan alltid samma runda eftersom jag känner till ställen där jag kan hoppa in. När jag skulle springa halvmaran funderade jag på om jag skulle köpa en blöja, men det gick ändå som tur var. 

Uppsalabon Peter är även han drabbad, dock inte i samma utsträckning som Amanda. När han blir nödig tar han fågelvägen hem i det tempo som är mest optimalt. Att bajsa utomhus har dock aldrig fallit honom in även när det känts akut.

– Vid nåt tillfälle har jag tänkt att det varit kört, men inte ens då har jag tänkt att jag ska sätta mig. Bajsa på mig har känts rimligare. Men jag blir inte så upprörd över de som bajsar ute, man får ha respekt för att man är olika.

Det Jennie upprördes över var inte själva skitandet, utan att folk inte täcker över bajset samt att de lämnar toapapperet. Flera som mejlat UNT vill tipsa personer med löparmage att ta med sig hundbajspåse. "Kan man plocka upp efter sin hund så kan man väl plocka upp efter sej själv!" skriver en kvinna.

Det är ett tips som löparen Petra Kindlund, som driver löparföretaget Runacademy, tycker är bra. Hon har själv löparmage.

– När det väl händer är det lite panik. Men det är ju inte så trevligt att lämna det, så har man stora problem tycker jag att man ska ta med hundbajspåse på rundan. 

Har du fler tips?

– Att inte äta alltför mycket fibrer. Stress kan också påverka, så stressa ner om det går. 

Fotnot: Amanda, Peter och Jennie heter egentligen något annat. 

Karta: Stadsskogens naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!