Lokala aktörer sätter press på regeringen

Flaskhalsen i elförsörjningen till Uppsala måste lösas. I veckan satte kommunen, länsstyrelsen och regionen press på energiminister Anders Ygeman.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), landshövding Göran Enander, energiminster Anders Ygeman (S) och regionråd Björn-Owe Björk (KD).

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), landshövding Göran Enander, energiminster Anders Ygeman (S) och regionråd Björn-Owe Björk (KD).

Foto: Länsstyrelsen

Uppsala kommun2019-11-23 11:58

Det var kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), landshövding Göran Enander och regionråd Björn-Owe Björk (KD) som uppvaktade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på regeringskansliet. 
–  Vi är överens om att det här är en viktig utvecklingsfråga för Uppsalaregionen. Kraftledningarna klarar inte av att elförsörja oss under de kallaste timmarna på vintern, säger Göran Enander.

Det råder inte elbrist, utan i stället är det kapaciteten på elnätet i Sverige som brister. Elledningarna från 1940-talet är underdimensionerade och ska bytas ut. Handläggningsprocessen för arbetet är drygt tio år, men det är för lång tid för Uppsala, tycker de tre regionala aktörerna. 
Elkapaciteten har blivit en flaskhals som hindrar bostadsbyggande, laddplatser för elbilar och företag från att våga etablera sig i staden. 

– Det är nu och de närmaste åren det är problem. Vi vill påskynda den här processen, säger Erik Pelling. 

I Uppsala minskar den lokala kraftproduktionen i och med att Vattenfall ställer av sin panna för torv- och avfallsförbränning. I år blir första vintern som den är ur drift. 

– I ett krisläge behöver man ur säkerhetssynpunktlokal produktion. Vi vill att Vattenfall ska få ett incitament att bygga en ny elgenerator, säger Erik Pelling. 

Om temperaturen går ned under 20 minusgrader, vilken den kan göra ett par dagar per år, riskerar även vanliga Uppsalabor att märka av bristerna i elförsörjningen, enligt Göran Enander. Värme får vi från kraftvärmeverket, men utan lokal elproduktion ska elen hämtas ur det nationella stamnätet, och som nämnt är det redan trångt på de gamla kraftledningarna. 

Nu vill länsstyrelsen, kommunen och regionen gemensamt få möjlighet att testa nya sätt att undvika regional elbrist. Tillsammans med Försvarsmarken, Svenska Kraftnät, Energimarknadsinspektionen och MSB vill man prova innovativa lösningar på komplexa elförsörjningsfrågor. De regionala aktöerna önskar även att möjligheten att skapa lokala samarbeten kring elförsörjning, till exempel inom ett bostadsområde eller mellan olika byggnader, förbättras.

Hur gick mötet?
– Det gick bra. Det var uppenbart att vi visar en enad front i Uppsala län. Den approachen uppskattades av ministern, säger Erik Pelling.

I januari ska Anders Ygeman besöka Uppsala för att få ta del av lokala innovationer på energiområdet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!