Sjuka hus
En av de drabbade är Visions skyddsombud Liselotte Ehn.
– Jodå, jag har råkat ut för det själv. Jag fick astma. Jag har en överkänslighet sedan tidigare och det här spädde på det, säger hon.
Liselotte Ehn började arbeta i lokalerna på Verkstadsgatan i december 2017. Det tog bara någon månad tills hon började känna besvär.
– Det här är inte något som en nyanställd får information om när de ska börja, att det funnits sjuka hus-problem i huset, säger hon.
Men i övrigt är Liselotte Ehn nöjd med hur arbetsgivaren hanterat hennes fall. Hon har skrivit dagbok för att undersöka när hon blev dålig.
– Det blev bättre på helgerna, men sedan hjälpte inte helgerna ens. Jag förstod att det är något jag utsätts för som inte är okej, säger hon.
Liselotte Ehn har fått byta rum i lokalen och är sällan i byggnaden då hon är ute på jobb vid andra platser i kommunen.
Hennes besvär har minskat, men ibland blir hon hes. Hon försöker reda ut om det har samband med lokalerna.
– Jag blir lite rasslig i halsen och skrovlig i rösten. Det upplever jag när jag kommer hit, säger hon när vi träffas på Verkstadsgatan.
Hon sitter inte längre i det arbetsrum i korridoren mot Verkstadsgatan där hon upplevde mest besvär.
– Där kunde jag inte vara i mer än fem minuter när det var som värst.
Hon har kollegor som inte kan jobba på Verkstadsgatan. De är utplacerade på Fyrisborg och Klostergatan.
– Men det är brist på lokaler överlag för kommunen.
Carl Ljunggren, fastighetschef på kommunens fastighetsstab, fick för någon vecka sedan kännedom om att det finns anställda som upplever besvär i lokalerna.
– Jag vet inte hur många det gäller, säger han, men lovar att inomhusluften i byggnaden nu ska undersökas.
– Vi vill trygga att det en bra arbetsmiljö.
Enligt Carl Ljunggren visade senaste obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) från 2018 inte på några brister. Kommunen har nu beställt en utökad mätning av inomhusluften av fastighetsägaren Ihus. Men det kan vara svårt att hitta orsaken till upplevd ohälsa.
– Det finns en allmän tro att man ska mäta i huset och sedan ska man hitta något, men det är inte riktigt sant. Det kan vara nästan omöjligt. Det är viktigt att man gör en utredning både av byggnaden och av de personer som har symtom, säger Per Gunnarsson, förvaltningschef på Ihus.