Lindring tidigast i vår för Ackis

Personalen har länge larmat om en ohållbar arbetssituation. Men tidigast i vår kan situationen börja ljusna, enligt regionrådet.

Malin Sjöberg Högrell (L) säger att det lösningarna på Akademiska sjukhusets kris är långsiktiga.

Malin Sjöberg Högrell (L) säger att det lösningarna på Akademiska sjukhusets kris är långsiktiga.

Foto: Montage Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-05 19:57

Tidningen har flera gånger berättat hur sjuksköterskebristen skapat ett underskott av vårdplatser på Akademiska sjukhuset. På torsdagen kunde vi rapportera om situationen på akutmottagningen där 20 inskrivningsklara patienter fortfarande väntade på en ledig vårdplats på morgonen.

De lösningar som presenterats, till exempel lättvårdsplatser på Hotell von Kraemer och att Enköpings lasarett ska avlasta Akademiska sjukhuset, har ännu inte gett önskad effekt.

– Det största problemet är att vi saknar personal. Lösningen är det långsiktiga arbetet för att bli en bättre arbetsgivare, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd med ansvar för sjukvårdsfrågor.

Hon säger att det just nu saknas 70 vårdplatser på Akademiska sjukhuset. Och för att öppna dem krävs mer personal.

– Jag tror att vi behöver lära oss av de avdelningar som har lyckats med sin medarbetarpolitik, till exempel den kirurgiska utvecklingsavdelningen som har full bemanning.

När kommer arbetet att bli en bättre arbetsgivare att få resultat?

– Det är en jättesvår fråga. Jag hoppas att de nya arbetstidsmodeller som håller på att tas fram kan få effekt. Det skulle kunna innebära att vi får ett bättre läge någon gång under våren.

Du har haft politiskt ansvar för sjukhuset i drygt nio månader, hur ser du på utvecklingen?

– Jag tycker det är bekymmersamt. Men jag har hela tiden varit beredd på att det inte finns någon snabb lösning på problemen, säger Malin Sjöberg Högrell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!