Ledare för mc-klubb får behålla sina gevär

Polisen vill beslagta flera skjutvapen för 52-årig president i mc-gäng. Men domstolen i Uppsala säger nej.

Förvaltningsrätten går emot polisen som vill återkalla vapenlicenserna för en 52-årig medlem i en MC-klubb.

Förvaltningsrätten går emot polisen som vill återkalla vapenlicenserna för en 52-årig medlem i en MC-klubb.

Foto: TT

Uppsala kommun2019-11-03 17:04

Polisen drog in vapentillstånden för en 52-åring som är ledare för en lokal motorcykelförening i regionen. Polisens motiveringen är att den aktuella mc-klubben har lojalitet gentemot den kriminella mc-grupperingen Hells Angels inskrivet i sina stadgar. 

"Det finns beaktansvärda risker för att vapen, som ägs och tillhör en som umgås i sådana kretsar som du gör, kommer i orätta händer och används vid brott", skriver polismyndigheten i sitt beslut.

Polisen framförde även att 52-åringen varit misstänkt för narkotikabrott och vapenbrott. Åklagare har dock lagt ner de båda utredningarna.

Mannen överklagade och framförde att polisen inte presenterat några bevis för att hans mc-klubb sysslar med kriminalitet. Han uppgav att klubbens medlemmar ägnar sig åt familjeaktiviteter.

52-åringen skrev att han under sina 30 år med vapentillstånd inte hade missbrukat licenserna samt att han använder sina sex gevär enbart för att jaga med.

Han framhöll även att han är ostraffad och att han har en chefsposition i sitt yrke vilket kräver att han är ansvarsfull.

Förvaltningsrätten i Uppsala anser att mannens medlemsskap i mc-klubben inte diskvalificerar honom från att inneha skjutvapen. 

Polismyndigheten uppges inte ha påvisat några konkreta händelser eller omständigheter i samband med 52-åringen som påverkar målet. Misstanken att han vistas i olämpliga miljöer där hans vapen riskerar att komma att missbrukas vinner inte stöd av utredningen, skriver domstolen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!