– Jo, man tittar på glansen på pälsen; om lockarna ser ut som spindelväv eller istappar, om färgen varierar över kroppsdelarna. Den här har lite frizziga, snurriga lockar och ulliga ben, säger Martin Herdin och klämmer på en bagge.
Han föder själv upp lamm, är kock och den här dagen är det han som serverar lammkorv med potatisgratäng.
Vi befinner oss på Lena prästgård i Vattholma och snart ska ett trettiotal baggar auktioneras ut. Först går hugade köpare runt och tittar, de känner på pälsar och kollar på baggarnas kroppar. Hade de inte haft bra avelsegenskaper och kroppar som motsvarar rasstandarden hade de inte kommit så här långt. Baggarna är top notch.
– Först kvalitetsbedöms de på sin gård. Är det en bagge som ser bra ut, skickar jag den vidare till riksbedömning där det finns två domare, säger Barbro Nord, ordförande i föreningen Baggauktion Mälardalen och en av dem som bedömer baggarna.
Sen kan de hamna på auktioner. Men då får de varken ha överbett eller visa sig vara tvekönade, något som kan drabba en del tacklamm. Årligen sker det tre baggauktioner för gråa lamm i Sverige. Här, i Jönköping och på Gotland. Dagens auktionist Kjell Nilsson kommer från Gotland. Han är laddad till tårna och har läst på varje bagges protokoll.
– Jag måste förstå mig på djuren som jag ska sälja, säger han sekunderna innan han drar igång.
Nummer ett presenterar Kjell Nilsson som en superbagge. Den ligger på 22:a plats i Sverigetoppen i avelsvärde. När den säljs för 13 000 kronor, verkar den mest av allt glad över att få lämna manegen.
De flesta baggarna går för mellan 4 000 till 5 000 kronor styck. Tre vita tackor av rasen Leicester går under klubban för 7 000 kronor tillsammans. En ensam vit bagge av samma ras kostar 10 000 kronor.
– Det är ju lite som ett lotteri, säger Sigrid Gahne, från Grän utanför Rasbo, som sålt tre baggar.
Boel Friberg från Östersund har köpt två baggar.
– Om jag är nöjd eller inte med mina köp, det visar sig först nästa år på deras avkommor, säger hon som valde ut vilka baggar hon ville ha genom att titta på deras färg och deras lockar.
Ebba Ekholm, som har elva tackor hemma, är jättenöjd med dagens inköp. Hennes bagge var inte för ljus men däremot smålockig.
– Det blev ett bra pris. Han kostade 6 500 och jag hade 7 000 kronor att handla för, säger hon som läser till agronom på SLU.