Nu ska Uppsala kommun utreda om det är värt att starta ett projekt med kulturtolkar för att se hur det fungerar.
Förslaget kommer från en motion av kristdemokraten Jonas Segersam som tror att kulturtolkar kan vara en bra väg in i det svenska samhället för nyanlända.
– Man har prövat det här i flera andra kommuner i landet med gott resultat, bland annat i Göteborg. Där har man haft ett tiotal kulturtolkar i skolan, säger han.
Enligt Jonas Segersam är det stor skillnad på en vanlig tolk och en kulturtolk. Kulturtolken ska inte bara fokusera på språket utan också på hur det svenska samhället fungerar.
– Ofta sker kulturkrockar när man inte förstår varandra. Kulturtolken kan vara med i förskolan eller vid en förlossning som är en utsatt situation där det är lätt att missförstå varandra. Om man är nyanländ kan tolken vara ett bra stöd som känner till regler och annat här, säger han.
Vem ska vara kulturtolk?
– Det kan vara en person som bott här under ett antal år. Jobben kan gå till personer som är arbetslösa och lever på försörjningsstöd. Då får de en chans att komma in på arbetsmarknaden. Erfarenheterna visar att det leder till jobb. Då kan vi både underlätta integrationen och få människor i arbete, säger Jonas Segerstam.
Kommunen anser dock att en rad frågor måste utredas innan projektet kan starta. Det handlar bland annat om vilka kompetenskrav som ska ställas, om kulturtolkarna ska ha tolkauktorisation, samt frågor om laglighet och sekretess.