Folkhälsomyndigheten och regeringen har nu tagit nästa steg för att stoppa coronaviruset. Trängsel på restauranger, barer och kaféer förbjuds och endast bordsservering tillåts. Inget barhäng, inga köer och inga tätt stående bord, alltså.
På William´s pub i Uppsala tar man de nya reglerna med viss ro.
– Det är ändå ingen trängsel numera. De senaste två veckorna har vi förlorat 80 procent av våra kunder, så vi har tid att servera vid borden, säger bartendern Nadzmer Bin Ishak.
Vi pratar med Nadzmer Bin Ishak vid 17-tiden på tisdagen. Puben har då haft öppet i två timmar – och bara haft två gäster.
Kedjan Heat har tre lunchbufférestauranger i Uppsala. Ägaren Daniel Wärnmark säger att det "först blev helt tomt" när han hörde de nya direktiven på presskonferensen.
– Sedan började jag försöka hitta lösningar, vilket för oss skulle vara att servera lunchen i matlådor, säger han.
Folkhälsomyndigheten förtydligade snart, sedan de blivit nedringda med frågor, att bufféer är okej – så länge de inte orsakar trängsel. Något som gjorde Daniel Wärnmark mycket lättad.
Hur ska ni se till att det inte blir trängsel?
– Det blir inte svårt. De senaste två veckorna har vi tappat hälften av våra gäster. Vi kommer nu att ta bort en del stolar, så att gästerna sitter längre ifrån varandra, säger han.
Hur långt avstånd folk ska hålla från varandra förtydligar Folkhälsomyndigheten inte.
Enligt Livsmedelsverket blir man inte sjuk av att äta mat som det finns coronavirus på.