Krisledning kan tvingas flytta

Sedan det blev klart att kvarteret Hugin vid Hamnesplanaden i Uppsala ska rivas har flera hört av sig och undrat vad som ska hända med länsstyrens krisledningscentral som finns i huset.

Länsstyrelsens krisledningscentral ligger i de gamla kontorshusen som nu ska rivas.

Länsstyrelsens krisledningscentral ligger i de gamla kontorshusen som nu ska rivas.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2019-11-11 18:00

Planen för kvarteret är att bygga bostäder, men också lokaler för hotell och handel. Även en förskola ska få plats och kanske hamnar Uppsalas nya konsthall i Hugin. 

Men i kvarteret finns också länsstyrelsens krisledningscentral. Vad som ska hända med den när kvarteret rivs är en öppen fråga.

– Vi vet inte i dagsläget. Det är ett pågående projekt. Men troligtvis måste man bygga en ny. Om det blir i en befintlig lokal eller om vi måste ha en helt ny lokal återstår att se. Jag tror ännu inte fastighetsägaren, Vasakronan, har utrett vilka av fastigheterna i kvarteret som ska rivas och vilka som ska bevaras, säger Gernas Molla som är krisberedningshandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Centralen finns för att kunna leda arbetet vid akuta krislägen i Uppsala län. Gernas Molla kan, av säkerhetsskäl, inte berätta i detalj hur centralen är uppbyggd och vad den används till men beskriver den som ett konferensutrymme med utrustning som behövs för att kunna leda ett krisarbete.

Hur viktigt är det att ha en sån här central?

– Väldigt viktigt. Vi är länets högsta civila totalförsvarsmyndighet och ska kunna fungera vid exempelvis en kärnkraftolycka. Vi använder centralen frekvent och håller regelbundet övningar där. Men vi har sällan haft anledning att använda den vid skarpt läge, turligt nog, säger Gernas Molla.

Kontorshusen inklusive krisledningscentral byggdes på 1970-talet. Länsstyrelsen hade tidigare sina lokaler där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!