Krisande Uppsalapar får vänta länge på hjälp

Kön till familjerådgivningen i Uppsala är längre än någonsin. "Risken är att parets kris hinner permanentas", säger familjerådgivaren Carin Olin som tror att kön kommer fortsätta växa.

Familjerådgivaren Carin Olin tycker att det är olyckligt att väntetiden är tre månader.

Familjerådgivaren Carin Olin tycker att det är olyckligt att väntetiden är tre månader.

Foto: Arkiv / Brian Jackson/Shutterstock.com / Felicia Andréasson

Uppsala kommun2019-09-22 10:00

Par som behöver hjälp av familjerådgivningen i Uppsala får i dagsläget vänta tio veckor på att få en tid. 

– Ja, väntetiden är uppemot tre månader. Det är väldigt olyckligt, säger Carin Olin, familjerådgivare på Uppsala kommuns familjerådgivning.

Den främsta orsaken till den långa kön är inte att fler par krisar, tror hon. Snarare att fler söker hjälp. Antalet par som vill ha rådgivning har vuxit i flera år, inte bara i Uppsala utan i hela landet.

– Det är såklart bra att folk söker hjälp. Men vi är inte dimensionerade efter behovet. 

Enligt Carin Olin är de långa väntetiderna värst för de som söker hjälp på grund av en akut krissituation, så som otrohet eller att den ena akut vill skiljas.

–  För dem kan det vara hemskt att behöva vänta flera månader. Risken är också att krisen hinner permanentas innan paret fått hjälp. 

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer bör kommuner erbjuda tid för familjerådgivning inom två veckor. Det har dock sällan uppnåtts i Uppsala, tidigare har väntetiden vanligtvis legat mellan 6-8 veckor. Carin Olin ser inte att hon och hennes kolleger kommer att lyckas korta kön. 

– Jag tror att väntetiderna kommer att bli ännu längre eftersom vi ser att allt fler söker hjälp. Vi skulle behöva vara fler familjerådgivare, men med tanke på kommunens ekonomi lär vi inte bli det. 

Mottagningen i Uppsala har fyra familjerådgivare. De tar emot par från Uppsala samt från Östhammar och Tierp. Ett samtal är 90 minuter långt, och varje par kan få upp till åtta samtal. 2017 hade familjerådgivningen i Uppsala totalt 2133 besök. 2018 var antalet besök 2441. 

Den största gruppen som söker hjälp är par i 30-40-årsåldern med småbarn. En växande grupp är 60-plussare. 

– De flesta som kommer till oss vill reparera sitt förhållande och de flesta lyckas också. Men det finns också de som kommer för att de behöver hjälp inför en skilsmässa, säger Carin Olin.

Även Svenska kyrkans familjerådgivning har hårt tryck på sin verksamhet. Deras kö var i våras så lång att man stängde den för nya par. Först nu i september öppnades den igen. 

– De sista vi tog in i våras hade stått i kö i fem månader, säger Arne Damström, familjerådgivare på Svenska kyrkan i Uppsala. 

– Just nu är kön en månad men eftersom vi bara har två medarbetare, mot tre tidigare, räknar vi med att kön kommer att växa snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!