"Kriminaliteten i Uppsala har eskalerat"

De många skjutningarna i Uppsala drar uppmärksamhet, inte minst från politikerna. På fredagen besökte Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin polisen i Uppsala.

"Vi måste jobba preventivt för att förhindra att fler rekryteras till gängkriminaliteten", säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

"Vi måste jobba preventivt för att förhindra att fler rekryteras till gängkriminaliteten", säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-11-08 17:00

Bara i år har det skett 18 skjutningar i Uppsala, och senast i helgen skedde en skjutning i Stenhagen och en i Sävja. 

– Kriminaliteten i Uppsala har eskalerat de senaste åren. Vi har sett en väldig ökning av särskilt skjutningar, säger Stefan Siesing, yttre befäl hos polisen. 

Med anledning av gängkriminaliteten är Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin på besök hos polisen i Uppsala.

– Vi är här för att få en aktuell lägesbild. Det finns ett kriminellt tryck som gör att Uppsala förtjänar att uppmärksammas, säger Johan Hedin.

Enligt Johan Hedin finns ingen enkel lösning. Han menar att vi dels måste stoppa införseln av illegala skjutvapen till Sverige, och dels att vi måste sätta in fler åtgärder på hemmaplan mot gängkriminaliteten. En åtgärd är enligt honom att skärpa straffen:

– Ett exempel är brottet övergrepp i rättssak, alltså när ett vittne hotas till tystnad. Minimistraffet borde vara två år, vilket medför bland annat obligatorisk häktning. Den som hotar ett vittne åker då bort från gatan direkt. Vi borde också ha ett stärkt vittnesskydd, förslagsvis genom att nationellt avhopparprogram för kriminella.

Johan Hedin tycker att polisen måste få mer resurser, men också större befogenheter.

– Det måste bli lättare för polisen att till exempel visitera personer vid misstanke om brott.

Yttre befäl hos polisen Stefan Siesing har lång erfarenhet och kunskap om gängkriminaliteten i Uppsala. Han håller med om att polisen måste få mer resurser.

– Vi behöver fler patrullerande områdespoliser för att kunna få bättre kontakt med de som bor i utsatta områden och för att kunna förhindra kriminaliteten i stort, säger Stefan Siesing.

Varför kriminaliteten eskalerat de senaste åren är inte helt lätt att svara på, men Stefan Siesing menar att det finns några återkommande kännetecken.

– Det handlar till syvende och sist om narkotika och vapen, vem som kontrollerar marknaden. Men det kan också handla om kränkningar och vedergällning. Det blir en ond cirkel.

Stefan Siesing upplever även att det förekommer vedergällning mot polisen:

– Om vi gjort ett ingripande som stört deras verksamhet försöker de ge tillbaka genom att till exempel bränna bilar för att skapa oro. Det är en aspekt som vi jobbar väldigt mycket med, för att försöka få dem att förstå att det framförallt drabbar vanliga människor.

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!