Totalt ska 27 personer ha insjuknat i vinterkräksjukan på grund av de Norovirussmittade ostronen.
– Vi fick in en mängd anmälningar om folk som blivit sjuka, även av personer som åt ostron innan vi fick larmet om smittan. Nu har vi har utrett ärendet, säger Yvonne Linné, miljö- och hälsoinspektör vid Uppsala kommun.
Anmälningarna gäller datumen 5-23 februari och miljöförvaltningen har kartlagt antalet sjukdomsfall i staden. De smittade ostronen, som kommer från Frankrike, har sålts till Sverige och minst sju restauranger och butiker i Uppsala har köpt ostron från leverantören. Enligt Maria Wegscheider, även hon miljö- och hälsoinspektör vid kommunen, har den mediala uppmärksamheten av smittan bidragit till att fler har anmält sina magsjukebesvär.
LÄS MER: Smittade ostron i Uppsala
– Anmälningarna kommer från personer som antingen köpt hem ostron eller ätit på restaurang. När de sedan har ringt oss har vi kollat upp hur många i sällskapet som har insjuknat. För ett sällskap på fem personer där alla har ätit ostron behöver såklart inte alla ha blivit sjuka, säger hon.
Hur har ni gått tillväga för att spåra smittan?
– Vi har försökt få tag på följesedlarna för att se varifrån ostronen kommer, därefter har vi informerat Livsmedelsverket och andra kontrollmyndigheter, säger Maria Wegscheider.
LÄS MER: Så bör du tänka om matförgiftning
Miljöförvaltningen är skylig att rapportera matförgiftningar till Livsmedelsverket, som sedan tittar på förhållanden hos producenten och ostronodlingarna för att kunna säkerställa orsaken till smittan.
– Det finns alltid en risk med ostron och liknande saker inträffar varje år, men det brukar inte vara så här stort, säger Yvonne Linné.