Uppsala kommun har redan i dag ett e-handelssystem, men det finns bara tillgängligt i mindre delar av kommunen. Det nya system som införs i vår ska täcka alla verksamheter från administration till vård och omsorg.
– Det ska bli som en webbshop där de som arbetar ute i verksamheten enkelt kan gå in och beställa de varor och tjänster de behöver från de leverantörer som vi har avtal med. Det är över 1000 stycken, säger upphandlingschef Susanne Afzelius.
Via webbshopen blir det lätt att se vad de olika leverantörerna erbjuder. Många har inte koll på det i dag.
– Det leder till att verksamheterna gör en hel del inköp vid sidan om våra avtal. När de enkelt kan gå in och beställa i ett gemensamt system så får vi bättre priser. Vi räknar med att spara 40 miljoner kronor om året på det, säger Susanne Afzelius.
Samtidigt avvecklar kommunen det gemensamma varulager som finns i dag. Lagret har innehållit allt från toapapper, pennor och kaffe till handsprit och skyddshandskar.
– Det kostar oss mycket att ha ett stort eget lager. Det kommer i stället att fungera som en omlastningshubb som tar emot alla varor som verksamheterna har beställt. Vi kör sedan ut dom. Det gör att vi kommer att kunna samordna körningarna bättre och öka andelen hållbara transporter, säger Ann-Charlotte Berger d'Argy, avdelningschef för Gemensam service.
Är det inte bra att ha ett eget lager om något skulle hända så att ni inte hamnar i en materialkris som liknar den Region Uppsala nu genomlider?
– Vi kommer att säkra upp för det och diskuterar om vi ska ha ett eget mindre lager med material som är viktigt vid en krissituation eller om verksamheterna ska ha det själva. Lagret skulle också kunna ligga hos våra leverantörer. Vi samarbetar med kommunens säkerhetsavdelning i den här frågan, säger Susanne Afzelius.
Innan det nya e-handelssystemet kommit på plats tvingas dock verksamheterna beställa sina varor hos respektive leverantör manuellt. Det tar tid och har vållat en del irritation.
– Det är inte optimalt men det kommer att bli bättre. E-handelssystemet är försenat så under en övergångsperiod får beställningarna göras på det sättet, säger Ann-Charlotte Berger d'Argy.
Enligt Ann-Charlotte Berger d'Argy ska avvecklingen av varulagret inte innebära att personal sägs upp.
– Vi behöver varje anställd vi har, säger hon.