Kommunens livsmedelskontrollanter blir fler

Uppsala kommun har landets fjärde största kommunala kontrollmyndighet för livsmedel. Och i takt med att kommunen växer så växer också enheten.

Antalet livsmedelsinspektörer ökar i kommunen berättar Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll på Uppsala kommun.

Antalet livsmedelsinspektörer ökar i kommunen berättar Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll på Uppsala kommun.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB/Montage

Uppsala kommun2020-01-04 20:01

Under 2020 utökar Uppsala kommun livsmedelskontrollen och 14 personer med titeln livsmedelsinspektör kommer att arbeta med att skydda konsumenter från osäkra livsmedel. Totalt ska 1600 livsmedelsanläggningar kontrolleras i kommunen.

– Vi har två stora kategorier. Den vanligaste är de som hanterar mat inom vård, skola och omsorg. Sen kommer restauranger och caféer och andra ställen som serverar mat, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

Livsmedelslagstiftningen är stor och bred och kommunen ska kontrollera allt ifrån temperaturer i kylar, till hygienrutiner till att rätt innehållsförteckning finns på det som säljs i matvarubutiken.

– Vi kontrollerar mer än gemene man tror.

De senaste åren har antalet klagomål och rapporter om misstänkta matförgiftningar ökat. Enligt Tobias Johansson beror det på att staden växer, men också på grund av ett ökat samarbete med andra kommuner.

EU har nämligen ett system för att länderna snabbt ska kunna varna om livsmedel som är en risk för människors hälsa. Det kallas RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) och har även börjat användas mellan svenska myndigheter. Det kan till exempel handla om en produkt som innehåller förbjudna ämnen eller inte har en fullständig innehållsförteckning.

– Det är jättebra, vi får in många mer tips och kan arbeta på ett effektivare sätt än tidigare, säger Tobias Johansson.

Två personer arbetar i dag nästan uteslutande med att hantera inkomna klagomål, misstänkta matförgiftningar och tips via RASFF.

Hur viktiga är tips från allmänheten?

– De är självklart viktiga. Men sen har vi kontrollerna och de görs varje år. En del näringsidkare får flera besök per år om vi bedömer det som nödvändigt, säger Tobias Johansson och drar paralleller till polisen.

 – De ska förhindra brott, men är samtidigt beroende av polisanmälningar, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

Inom andra inspektörskategorier, till exempel djurskyddsinspektörer och alkoholhandläggare, förekommer allt oftare hot och våld i samband med kontroller. Men sådant är än så länge livsmedelsinspektörerna i Uppsala nästan helt förskonade från.

– Ibland väljer vi att gå två på en inspektion för att en person är väldigt otrevlig, men har inte upplevt direkta hot under senare år, säger Tobias Johansson.

Livsmedelslagstiftningen

Livsmedelslagstiftningen finns för att ska skydda konsumenter och flera myndigheter har kontrollansvaret.

Kommunerna kontrollerar exempelvis butiker, restauranger och skolkök.

Länsstyrelserna kontrollerar primärproducenter som enskilda jordbruk, uppfödare, fiskare och bärplockare.

Livsmedelsverket leder och samordnar landets livsmedelskontroll. Samt kontrollerar äggpackerier, musselodlingar, större mejerier, fiskanläggningar och har ständig kontroll på alla slakterier.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!