Kommunen vinner tvist om Allianshallen

Fastighetsägaren Göran Ågerup förlorar tvisten med Uppsala kommun om betalning för brandskyddet i dåvarande Allianshallen i Uppsala.

Upprustningen av brandskyddet i Allianshallen ledde till en tvist mellan fastighetsägaren och kommunen, som nu avgjorts. Bild från Storvretacupen 2008.

Upprustningen av brandskyddet i Allianshallen ledde till en tvist mellan fastighetsägaren och kommunen, som nu avgjorts. Bild från Storvretacupen 2008.

Foto: Nina Leijonhufvud/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-01 17:29

 Aktiebolaget Ågerup fastigheter stämde för ett år sedan Uppsala kommun på drygt en miljon kronor. Enligt bolaget var kommunen skyldig att betala räkningen plus ränta för de brandskyddsåtgärder som genomfördes i innebandyarenan Allianshallen under 2011-2012.  Tingsrätten meddelade sin dom på tisdagen. Bolaget förlorar tvisten och får nu istället betala kommunens rättegångskostnader på 268 000 kronor. 

Allianshallens dåvarande ägare, Ågerup fastigheter, lät installera bland annat nödljusbelysning och ett nytt brandlarm med automatiskt högtalarutrop i hallen, sedan brandförsvaret och en brandskyddskonsult pekat på vissa brister i säkerheten. Totalt kunde upp till 900 personer vistas i Allianshallen i samband med innebandymatcher och turneringar. Senare användes lokalen också för konferenser och dataspelsturneringar med övernattning.

Enligt bolaget var kommunen, som hyrde Allianshallen, skyldig att betala för åtgärderna i enlighet med det hyresavtal som tecknats. Kommunen gick inte med på betalningskravet och efter flera års olöst tvist tog bolaget fallet till domstolen. Enligt kommunen fanns det aldrig krav från någon myndighet på att uppgradera det befintliga brandskyddet i hallen. Brandkonsultens rapport innehöll bara olika förslag på åtgärder och de åtgärder som brandförsvaret krävt hade också genomförts, enligt kommunen. 

Tingsrätten ger nu kommunen rätt. Domstolen slår fast att kommunen i och för sig var skyldig att genomföra och bekosta de åtgärder som en myndighet, exempelvis brandförsvaret, krävde. Men enligt domstolen är det på vissa punkter oklart vilka åtgärder som krävdes av brandförsvaret och vilka som kom från brandskyddskonsulten. Slutsatsen är att fastighetsbolaget inte bevisat att brandförsvaret verkligen krävt något nytt brandlarm. Resultatet blir att bolaget får står för notan för installationen. Tingsrätten är enig i sin dom.

Domen kan överklagas. UNT har talat med fastighetsbolagets vd Göran Ågerup och bolagets juridiska ombud som på tisdagen ville avvakta med kommentarer tills de närmare tagit del av domen. 

Sedan innebandyn flyttat ut från Allianshallen har flera olika verksamheter funnits i lokalerna. I början av året blev hallen återigen idrottsarena, när föreningen Dalkurd  invigde sin nya inomhusfotbollsplan. I somras såldes fastigheten till en ny ägare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!