Kommunen satsar på fler deltidsbrandmän

Uppsala kommun satsar på fler deltidsbrandmän. Nu ska det bli enklare att kombinera jobbet som deltidsbrandman med en annan anställning.

Jan Täcktor jobbar som lärare och är brandman på deltid. Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala, menar att satsningen på deltidsbrandmän är viktig för att öka tryggheten i kommunen.

Jan Täcktor jobbar som lärare och är brandman på deltid. Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala, menar att satsningen på deltidsbrandmän är viktig för att öka tryggheten i kommunen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-01-16 19:04

– Vi ska se över möjligheten att samrekrytera. Söker vi en ny befattning inom de kommunala bolagen så kan vi samtidigt ansöka om att den personen även ska vara deltidsbrandman, säger Elisabeth Samuelsson, brandchef på Uppsala brandförsvar.

Hon vill även se fler kvinnor. Av 275 brandmän i Uppsala kommun är 21 kvinnor.

– Just nu är rekryteringsläget inte akut, men vi vill ha ett långsiktigt system som håller, eftersom vi haft en hög personalomsättning. Den stora utmaningen är att få fler deltidsbrandmän som jobbar dagtid, säger Elisabeth Samuelsson. 

Men att jobba som deltidsbrandman kan innebära en stor belastning, menar Erik Molin och Jan Täcktor. De är lärare på Ärentunaskolan, men även deltidsbrandmän på Storvreta brandstation. De får åka på flest larm dagtid eftersom de flesta deltidsbrandmännen jobbar på annan ort. När de åker på larm får de ingen lön från skolan.

– Det blir en stor svårighet gentemot vår primära arbetsgivare. Vår rektor vill inte att vi åker på larm hela tiden – då blir ju barnen utan utbildning. Min lön på brandkåren är inte lika bra som den jag får som lärare – ska man vara riktigt ärlig så går vi back när vi åker på larm, säger Erik Molin.

Men ett nytt avtal är framtaget och enligt Jörgen Olsson, brandförsvarets enhetschef RiB (Räddningstjänstpersonal i beredskap) i Uppsala, är ersättningsfrågan "väl tilltagen". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!