Kommunen har slutat beslagta bilar

Sedan i juni har Uppsala kommun slutat beslagta bilar. En anledning är att 80 procent av de bilar, som ofta ägs av så kallade bilmålvakter, vandaliseras på uppställningsplatsen.

En majoritet av bilarna på kommunens uppställningsplats har vandaliserats. En teori är att vandalerna utgörs av kriminella personer som letar efter knark, vapen och annat de gömt i sina fordon.

En majoritet av bilarna på kommunens uppställningsplats har vandaliserats. En teori är att vandalerna utgörs av kriminella personer som letar efter knark, vapen och annat de gömt i sina fordon.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-11-26 07:00

Vissa bilägare som vill slippa betala p-böter, bilskatt och andra fordonsavgifter anlitar en så kallad bilmålvakt. 

Bilmålvakten är registrerad som bilens ägare, men bara på papperet. I verkligheten ägs och används bilen av någon annan, ofta en kriminell person. 

Alla räkningar för p-avgifter och annat skickas till fordonets formella ägare, det vill säga bilmålvakten. Därmed kan den verklige ägaren köra omkring i bilen utan att behöva betala fordonsavgifterna.  

För att stoppa bilmålvakterna finns en särskild lag som ger myndigheterna rätt att forsla bort ett felparkerat fordon om den registrerade ägaren har minst 5 000 kronor i fordonsskulder. 

Med stöd av den så kallade bilmålvaktslagen har Uppsalapolisen i samarbete med kommunen genomfört 1 100 fordonsflyttar sedan 2017.

– Många av de här fordonen tillhör målvakter som servar kriminella gäng, säger Jale Poljarevius, polischef i Uppsala.

De felparkerade och beslagtagna bilarna förs till kommunens uppställningsplats och lämnas ut först när fordonsskulderna är betalda. 

Men sedan i juni får de felparkerade bilarna, bland annat målvaktsbilarna, stå kvar på Uppsalas gator. En orsak är att en stor del av de bilar som kommunen forslat till sin uppställningsyta har utsatts för skadegörelse och man vill undvika att fler vandaliseras. 

– Problemet har ökat och hittills i år rör det sig om ungefär ett tjugotal tillfällen då personer tagit sig in på uppställningsplatsen och skadat fordon, uppger Petter Wallgren vid kommunägda Uppsala Parkerings AB. 

Under första halvåret i år flyttade kommunen cirka 170 bilar till uppställningsplatsen. Där har sedan runt 80 procent av fordonen utsatts för skadegörelse. 

Eftersom de beslagtagna fordonen står på kommunens yta har kommunen ansvar för att de inte kommer till skada. I annat fall kan ägaren begära skadestånd. Hittills i år har tre bilägare krävt ersättning av kommunen och ärendena är under handläggning. 

Olle Romlin (C) tar upp problemet i en interpellation som kommunfullmäktige ska behandla i december. Han tror att skadegörelsen är satt i system.

– Jag misstänker att kriminella som fått sina bilar beslagtagna åker till uppställningsplatsen och vandaliserar sina fordon för att sedan kräva kommunen på skadestånd. Att få ut ett sådant skadestånd kan även vara ett sätt att tvätta svarta pengar, menar Olle Romlin.

En källa inom kommunen tror att vandaliseringen även kan ha andra orsaker.  

– De aktuella fordonen används ofta av kriminella för att gömma stöldgods, knark och vapen. Skadorna på de beslagtagna bilarna kan ha uppkommit när ägarna brutit sig in för att hämta vad de gömt där, säger uppgiftslämnaren.

En ny uppställningsplats är nu på gång, vilket är ytterligare en orsak till att kommunen lagt bilflyttarna på is. 

För att slippa flytta alltför många omhändertagna fordon från den gamla till den nya platsen har kommunen gjort färre beslag av målvaktsbilar. Vid årsskiftet får kommunen tillträde till den nya uppställningsytan. 

Olle Romlin är kritisk till att säkerheten på den nuvarande ytan är så bristfällig att vandaler kan ta sig in där.

Enligt Roger Lindström, områdeschef vid Uppsala kommun, ska det dock finnas bättre möjligheter till övervakning vid den nya uppställningsplatsen.

– Vi håller även på att se över skalskyddet, uppger Roger Lindström.

Någon har gjort hål i stängslet som omger kommunens uppställningsplats för beslagtagna och felparkerade bilar.
Någon har gjort hål i stängslet som omger kommunens uppställningsplats för beslagtagna och felparkerade bilar.
Bilmålvakter

Antalet obetalda p-avgifter i Sverige som gått till Kronofogden minskade med 54 procent mellan 2014 och 2018. Enligt Kronofogden är en förklaring att bilmålvakternas verksamhet försvårats genom att deras fordon beslagtas i högre utsträckning. 

Fordonsbeslagen sker med stöd av bilmålvaktslagen som infördes 2014. 

Dessutom försätts allt fler bilmålvakter i personlig konkurs vilket gör att deras bilar kan avregistreras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!