Kommunen börjar kolla svarta hyreskontrakt

Från 1 november säger Uppsalas socialtjänst nej till hyresbidrag för svarta lägenhetskontrakt. Alla nya hyresavtal plus 800 befintliga ska kontrolleras.

"De nya reglerna gör det tryggare för hyresgästen. Den som har ett kontrakt som inte godkänts av hyresvärden kan när som helst tvingas flytta", säger Ida Bylund-Lindman vid arbetsmarknadsförvaltningen.

"De nya reglerna gör det tryggare för hyresgästen. Den som har ett kontrakt som inte godkänts av hyresvärden kan när som helst tvingas flytta", säger Ida Bylund-Lindman vid arbetsmarknadsförvaltningen.

Foto: Svetlana P. Jansson

Uppsala kommun2019-10-27 18:50

Uppsalabor som ansöker om socialbidrag till hyran och bor i andra hand får räkna med hårdare kontroller av hyreskontraktet framöver. 

– Den som har ett kontrakt som inte godkänts av fastighetsbolaget kommer att få avslag på sin bidragsansökan, uppger Ida Bylund-Lindman, avdelningschef vid arbetsmarknadsförvaltningen.

Den 1 november träder de nya reglerna i kraft. Motiveringen är att skattepengar inte ska gå till kriminella som kan sälja svarta kontrakt och ta ut överhyror.

Första halvåret 2019 fick ungefär 5 000 hushåll i Uppsala försörjningsstöd (socialbidrag). Av dem var det cirka 1 200 hushåll som ansökt om bidrag för boende i andra hand. 

För 400 av andrahandskontrakten anses det klarlagt att hushållen inte hyr svart. Det har fastställts bland annat genom kontroller med Uppsalahem. 

Övriga 800 andrahandskontrakt ska också granskas. Ida Bylund-Lindman säger att en stor del av dessa kontrakt sannolikt är i sin ordning. 

Fram tills nu har det gått att få socialbidrag till hyran trots att man bor svart eftersom socialförvaltningen inte kontrollerat om hyresgästen har fått hyresvärdens godkännande. 

Socialtjänsten har hänvisat till en dom från kammarrätten som fastställt att det inte är tillåtet att neka försörjningsstöd enbart med grunden att uthyrningen inte godkänts av fastighetsägaren. 

Hur ska då Uppsala kommun kunna gå emot kammarrättsdomen?

– Flera kommuner arbetar på samma sätt som vi nu ska göra i Uppsala och de har fått godkänt i förvaltningsrätter. Alla situationer är olika och vi får se vad som händer om någon överklagar, säger Ida Bylund-Lindman.

Vänsterpartiet i Uppsala har motsatt sig nyordningen och tycker inte att socialtjänsten ska ha rätt att kontrollera svartkontrakt.

Ida Bylund-Lindman ser flera fördelar med att stoppa otillåten andrahandsuthyrning, bland annat att Bostadsförmedlingen får in fler lägenheter.

– Dessutom blir det tryggare för hyresgästen. Den som bor svart riskerar att tvingas flytta när som helst. 

Ett annat sätt att fuska med hyresbidrag är att skenseparera. Om ett par har barn kan de få hjälp att skaffa ytterligare en lägenhet. Paret kan tjäna pengar genom att hyra ut den ena lägenheten till överpris men bo kvar i den andra. 

Ett sådant fusk går inte att röja genom att granska hyreskontrakten eftersom de är godkända. Men Ida Bylund-Lindman säger att dessa fall ibland avslöjas genom hembesök. Hon beräknar att kommunen handlägger 20-30 sådana fall per år.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!