Knutbypastorns advokat om beslutet

Den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo – som i dag heter något annat – fick på onsdagen sitt livstidsstraff tidsbestämt. Nu uttalar sig hans advokat Anton Strand om beskedet.

”Det är en stor lättnad för honom”, säger den tidigare Knutbypastorns advokat Anton Strand.

”Det är en stor lättnad för honom”, säger den tidigare Knutbypastorns advokat Anton Strand.

Foto: Advokatfirman Defens/Pär Fredin (UNT arkiv)

Uppsala kommun2019-12-04 13:41

Det var på onsdagsförmiddagen som Örebro tingsrätt meddelade att den tidigare pastorns livstidsstraff tidsbestäms till 26 år. Enligt Anders Domert, chefsrådman vid tingsrätten, innebär det att den tidigare pastorn kan komma att släppas fri våren 2021.

 När UNT strax efter lunchtid på onsdagen når Helge Fossmos advokat Anton Strand berättar han att hans klient är nöjd med tingsrättens beslut.

– Det är en stor lättnad för honom. Jag pratade med honom alldeles nyss och då sa han sig vara nöjd över beskedet, säger Anton Strand och fortsätter:

– Och för mig är det ju en väldigt bra dag på jobbet.

Enligt Anton Strand kommer Helge Fossmo redan till nästa höst kunna börja avtjäna sitt straff med fotboja i stället för i fängelset.

– Som det ser ut nu verkar det bli så. Som ett första steg kommer han att kunna få utökade permissioner så fort omvandlingen vinner laga kraft, vilket borde bli strax efter årsskiftet.

Du ville att straffet helst skulle tidsbestämmas till 25 år. Kommer ni att överklaga tingsrättens beslut?

– Nej. 26 år är en bra tid och vi vill komma till ett slut i den här frågan. Och utifrån hur åklagaren har uttalat sig tror jag inte heller att den andra sidan kommer att överklaga.

UNT har sökt åklagaren Sarah Hajslund Hansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!