2008 satte Uppsala kommun som mål att allt klotter ska saneras inom 48 timmar. De riktlinjerna slutade man dock med för flera år sedan, och i dag kan det dröja månader innan klotter tas bort.
– Rasistiskt eller kränkande klotter tar vi bort direkt. Vad gäller övrigt klotter gör vi i stället löpande saneringar område för område, säger Roger Lindström, chef på gatu- och parkavdelningen på Uppsala kommun.
På kommunens hemsida kan medborgare anmäla saker som behöver åtgärdas i den offentliga miljön, däribland klotter. På sidan syns anmälningar om klotter som gjordes i våras och som ännu inte åtgärdats. Ett flertal anmälningar gäller området kring Centralstationen och vid Strandbodkilen. En av anmälarna skriver: "Nytt klotter som inte verkar saneras – Uppsala C ser allmänt sopigt ut och trist att inte kommunen tar detta med klotter ens vid stationen på allvar."
En läsare som hört av sig till UNT angående klotter anser att det finns risk att folk slutar anmäla om kommunen inte åtgärdar felen: "I längden blir vår stad mindre välkomnande för besökare och vissa upplever ökad otrygghet", skriver han.
Roger Lindström upplever inte att fler klagar på kommunens klottersanering i dag än tidigare. Men han håller med om att det är bra om klotter tas bort så snart som möjligt.
– Klotter föder klotter, och man vet att miljön upplevs som mer otrygg om den är skräpig och nedklottrad än om den är ren och underhållen.
Däremot tror han inte på att införa nya riktlinjer om att klotter ska bort inom ett visst antal timmar.
– Kommunen har i dag en väldigt ansträngd ekonomi, så varje åtgärd vi gör måste få maximal effekt. För att inte åka kors och tvärs i stan tar vi därför ett geografiskt område åt gången. Sedan har vi heller inte lika stora problem med klotter som för tio år sedan.
Det har förekommit uppgifter om att kommunens klottersaneringspengar tog slut i augusti och att man fram till nyår därför endast tar bort rasistiskt och kränkande klotter. Det stämmer inte, enligt Roger Lindström.
– Vi har inget fast antal kronor för just klottersanering, utan behöver hela tiden göra prioriteringar av åtgärder inom vår budgetram.
Ser man till statistiken anmäldes betydligt fler fall av klotter i Uppsala för tio år sedan. 2008 anmäldes 1478 fall, 2018 var siffran 407. Lägsta siffran hittills var 2016, då 258 fall anmäldes.