1936 byggdes på Skolgatan ett studenthem i lyxig stil med vattentoalett i varje rum – därav smeknamnet Klosettpalatset.
Så småningom omvandlades fastigheten till hotell. Men sedan nyåret 2016 har lokalerna stått tomma. Det har talats om rivning och tidigare fastighetsägaren Tobin Properties hade planer på att göra om de 6 000 kvadratmeterna till bostäder.
Våren 2019 såldes i stället fastigheten till en ägare som tvärvände och sökte efter en ny hotellhyresgäst. Den fann de i Botanika Rooms, Beds & Bars som sedan dess renoverat lokalerna. I mitten av april ska de drygt 110 rummen stå klara med 338 bäddar.
Men starten blir inte den som hotellet tänkt sig. Ett ökänt virus har dödat marknaden – coronaviruset.
– Det är svåra tider för alla nu och det här blir så klart en utmaning för oss, säger Erika Söderman, hotellchef.
Samtidigt har vårdföretaget Ekebygruppen med 20 000 listade patienter vid flera hälsocenter i Uppsala märkt en tydlig nedgång i sin verksamhet i smittspridningens spår. Färre patienter kommer till vårdcentralen och även om telefon- och videovård nu tar en hel del tid, så finns det resurser över för tillfället.
I det här läget möttes företrädare för företagen av en slump och insåg att de kanske kunde hjälpa varandra och samtidigt erbjuda samhället något.
– Vi vill sträcka ut en hand och erbjuda en tjänst tillsammans, säger Erika Söderman.
– Vi står här med resurser i form av personal, de i form av tomma hotellrum. I det växte idén fram. Vi vet inte behovet utan har sagt att det här finns som en möjlighet, säger Mats Brolin, vd för Ekebygruppen.
Han har kontaktat företrädare för regionerna i Uppsala och Stockholm med ett erbjudande om alla 110 rum, bemanning med sjuksköterskor, underssköterskor och jourläkare dygnet runt, samt servicepersonal för hjälp med mat och städning, med mera.
– Vi tänker att det kan fungera som ett karantänhotell eller som avlastning för att skapa fler intensivvårdsplatser, eller något helt annat, säger Mats Brolin.
Målgruppen kan vara de som behöver skyddas på något sätt, eller de som behöver vård med viss uppsyn och kontroll och som inte kräver så mycket i utrustningsväg, förklarar han.
– Vi vet inte behovet, utan har resursen, säger Mats Brolin.
Region Uppsala har tackat för erbjudandet och meddelat att man återkommer.