Karolinska institutet och Stockholms universitet har redan gjort det. Likaså amerikanska toppuniversitet Berkeley och en bra bit över 200 andra universitet och lärosäten samt en lång rad universitetsnätverk.
Men än har vare sig Uppsala universitet eller Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, skrivit under universitetsuppropet om att utlysa ett nödläge för klimatet. Nu har föreningen Klimatstudenternas lokalföreningar i Uppsala skrivit brev till rektorerna för stadens två lärosäten och uppmanat dem att skriva på.
– Vi har Parisavtalet och hållbarhetsmål i FN, men ändå görs inte tillräckligt. Att skriva under på att det råder nödläge är en tydlig signal att om att mer måste göras nu, säger Hanna Smidvik, student vid både SLU och Uppsala universitet och engagerad i Klimatstudenterna-SLU.
Brevet till rektorerna kommer inför FN:s klimatmöte i Madrid nästa vecka och slutdatum för underskrift har satts till 1 december. Men SLU har redan meddelat att man avstår. Motivet är att det är en politisk handling och att SLU inte är politiskt och inte vet hur brevet kommer att användas.
Klimatstudenterna har i sin tur svarat SLU:s rektor att de inte anser att det är en politisk handling att stötta "utropandet av ett klimatnödläge när det är understött av vetenskapen."
– SLU har kapacitet att göra något och borde kunna leva upp till vad klimatforskningen säger att vi måste göra, säger Hanna Smidvik.
Uppsala universitet har ännu inte svarat.