Klimatstrejkarna lägger i nästa växel

På fredagen inleddes "Global week for future" och ett femtiotal unga aktivister hade tagit sig till Forumtorget i Uppsala. Om en vecka väntas fler dyka upp – då vill man att vuxna också ska strejka för klimatet.

Uppsala kommun 20 september 2019 17:35

Lutade mot en glasvägg står flera plakat. Citat från framstående klimatengagerade politiker varvas med uppmaningar om att agera nu. På Forumtorgets markplattor har ungdomar skrivit olika budskap med kritor. I mintgröna bokstäver står det "climate justice", klimaträttvisa. 

– Jag tycker om att vara ute i skogen och det är viktigt att den bevaras, säger Vera Long. 

Hon är 10 år gammal och har skolkat från skolan för att vara på plats. Med sig har hon sin mamma, Linda Long Lidman, som strejkar från sitt jobb.

– Jag låter min dotter avvika från skolan för att det inte finns någon viktigare fråga än den här, säger Linda Long Lidman. 

Från fredagen och fram till den 27 september pågår "Global week for future" runt om i världen. Bakom veckan står rörelsen "Fridays for future" som anordnar klimatdemonstrationer. I Uppsala har rörelsen demonstrerat varje fredag i ett år.
Nästa fredag ska demonstrationerna trappas upp ytterligare och då väntas fackförbund och arbetsplatser delta i strejken. 

I Uppsala anordnas under veckan flera aktiviteter med fokus på klimatet och miljön. De sju dagarna har olika teman. På måndag kommer fokus ligga på demonstranternas krav på politikerna att utlysa ett klimatnödläge. Kommunpolitiker har bjudits in för att ta emot en namninsamling som förordar ett sådant nödläge. 

– Politikerna har makten och måste göra något åt klimatförändringarna, säger Nemat Sharifi. 

Han är på plats med flera av sina klasskamrater från Internationella gymnasiet för att visa sitt stöd för rörelsen. Det är första gången de är här, men han tror inte att det blir den sista. 

Uppe på den stora stenpucken på torget står Tove Haasum, Wilma Strömmer och Camilla Folin. De har alla varit här tidigare och idag har de låtit bli att gå till skolan för att istället kunna delta på demonstrationen.

– Jag försöker att vara här samma tid som jag skulle ha börjat skolan. Vi är här för att göra våra röster hörda, inte för att undvika skolan, säger Wilma Strömmer.

Demonstranterna delar ut flygblad till förbipasserande. Många stannar och pratar, eller står en bit ifrån och läser på aktivisternas skyltar. När en klunga bildats kring stenpucken brister de unga, och i undantagsfall lite äldre, demonstranterna ut i en ramsa: 

– Tomma ord och mera prat, räddar inte vårt klimat!

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Rädda klimatet

Uppsalabon klättrar 82 alptoppar på 82 dagar – vill uppmärksamma glaciärkollapsen: "Fanns nästan inget kvar"

Uppsalabon klättrar 82 alptoppar på 82 dagar – vill uppmärksamma glaciärkollapsen: "Fanns nästan inget kvar"

Galopperande klimatutsläppen mäts – utanför Uppsala: ”Halten ökar hela tiden”

Galopperande klimatutsläppen mäts – utanför Uppsala: ”Halten ökar hela tiden”