Klartecken för 1 400 bostäder i Ulleråker

Nu står det klart att 1 400 nya bostäder får byggas i Ulleråker. Planerna har granskats i tre instanser, men alla överklaganden har avslagits.

Utbyggnaden ska starta i de centrala delarna av Ulleråker.

Utbyggnaden ska starta i de centrala delarna av Ulleråker.

Foto: Tomas Lundin. Arkivbild.

Uppsala kommun2019-11-01 15:30

Under fredagen kom beskedet från Mark- och miljööverdomstolen: Det blir inget prövningstillstånd för de två antagna detaljplanerna i Ulleråker. Det betyder att detaljplanerna för kvarteret Vinghästen och kvarteret Sagan vinner laga kraft inom tre veckor. 

Kommunen har tidigare varit tvungen att göra omfattande utredningar för att trygga grundvattnet i området och för att visa hur en säker utbyggnad ska gå till. Sedan detaljplanerna antogs av kommunfullmäktige den 28 maj har de granskats av både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Båda instanserna avslog alla överklaganden som gjorts då det ansågs att det bakgrundsarbete som gjorts för att säkra grundvattnet under utbyggnadsfasen var tillräckligt. Att Mark- och miljööverdomstolen nu väljer att gå på samma linje är glädjande för kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S):

– Vi är stolta över arbetet vi har gjort med att se över riskerna med att bygga på åsen, det är ett både gediget och på många sätt banbrytande arbete. Man har byggt på åsar och höjder i alla tider, men idag vet vi att det kräver vissa säkerhetsmarginaler. Det är dem vi nu har lyckats hitta, säger Erik Pelling i ett pressmeddelande. 

Efter att detaljplanerna har vunnit laga kraft är nästa steg att bygga ut infrastruktur som gator, vatten, avlopp och elnät i området. I nuläget planeras den fasen påbörjas år 2023. De två första etapperna i utbyggnaden innefattar 1 400 bostäder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!