Uppsalapolisen utreder en rad så kallade paketbox-bedrägerier. Det handlar om att bedragare beställer varor i andra personers namn.
Till saken hör att betaltjänsten Klarna har en inställning i sin app som riskerar att underlätta för bedragarna.
Enligt Klarna har kunderna höga krav på snabba och smidiga betalningar. Det är en orsak till att grundinställning i appen medger köp utan bank-id.
Klarnas bedrägerichef Richard Skoog uppger att det dock knappast är fritt fram för bedragare om ett köp genomförs utan bank-id.
– Vid varje enskilt köp gör vi automatiska kontroller som baserar på 4 000 olika faktorer. Om det då framkommer uppgifter som verkar konstiga kan vi kräva bank-id eller så stoppas köpet helt, säger Richard Skoog.
Men i de fall som anmälts i Uppsala har bedrägerierna kunnat genomföras trots de automatiska kontrollerna.
– Vi får utvärdera vad som inte fungerat i de fallen, kommenterar Richard Skoog.
Han uppger att Klarnas grundprincip är att kunder som oförskyllt drabbats av bedragare inte krävs på pengar för varor som de aldrig beställt.
Detta stämmer i fallen med de postbox-bedrägerier i Uppsala som UNT känner till, det vill säga att Klarna tagit på sig kostnaden.
Richard Skoog säger att Klarna utsätts för 100 000-tals försök till bedrägerier per år inom sin verksamhet i Europa.
– Men vi lyckas stoppa nästa alla försök. Det är bara någon enstaka promille som genomförs.
Enligt honom är det idag ett så stort antal personer som sysslar med bedrägerier att branschaktörer och myndigheter börjat gå samman.
– I tisdags hade flera aktörer en första workshop ihop. För att stoppa bedragarna måste vi dela information om vilka de är, menar Richard Skoog.