Varje år tas runt 600 000 klamydiaprover i Sverige. 22 procent av dem beställs över nätet och tas hemma. Sverige var ett av de första länderna i världen att erbjuda detta 2006. Hemprovtagning av klamydia har sedan dess gradvis införts och finns i dag som en del av den kostnadsfria sjukvården i hela landet.
Men forskarna har saknat en utvärdering.
– Vi kan inte ha massor av testning utan att veta vad det ger, menar Uppsalaforskaren Björn Herrmann, docent och mikrobiolog som forskar på olika klamydiastammar.
Han tycker att det egentligen tas för mycket prover.
– 600 000 klamydiatester årligen på 10 miljoner invånare är mycket och kanske dyrt i onödan, säger han.
Tillsammans med forskarkollegor har Björn Herrmann gjort Sveriges första nationella utvärdering av de nätbaserade hemproverna av klamydia.
Provet som beställs på nätet via 1177, är ett kombinationstest för både klamydia och gonorré. Män tar ett urinprov och kvinnor ett vaginalprov och skickar sedan in det till labb för analys.
– Bakgrunden till att sjukvården började med hemprovtagning var främst för att nå ut till männen, eftersom de testar sig i mindre utsträckning än kvinnor, säger Björn Herrmann.
Årligen upptäcks 30 - 35 000 nya fall av klamydia i Sverige. Klamydia ingår i smittskyddslagen och för den som smittats är det obligatorisk smittspårning.
– Cirka 50 procent av männen och 70 procent av kvinnorna med klamydia får inga symptom. Därför är det viktigt med testning. Sexuellt aktiva män och kvinnor upp till 25 år rekommenderas att testa sig årligen.
Kvinnor med obehandlad klamydia kan få äggledarinflammation, utomkvedshavandeskap och infertilitet. För män kan det leda till bitestikelinflammation.
– Män bryr sig mindre om sin hälsa och testar sig för klamydia mer sällan, vilket bitvis kan förklaras med att kvinnorna får bära bördan i form av komplikationer orsakade av en obehandlad infektion, säger Björn Herrmann.
Tillsammans med sina kollegor har Björn Herrmann samlat in data från laboratorier i 18 av 21 regioner mellan 2013-2017.
– Vår utvärdering visar att antalet nätbaserade hemprovtagningar av klamydia har ökat markant i Sverige de senaste åren, särskilt bland kvinnor, berättar Björn Herrmann.
Fler män nås också av dessa hemprover, jämfört med klinikbaserade tester. Tjänsten används däremot inte av invånare med utländskt ursprung i samma utsträckning som människor födda i Sverige.
– 67 procent av männen som gjorde en hemprovtagning testade sig inte någon annanstans under dessa år. Så sannolikt når vi män vi inte skulle ha nått annars, säger Björn Herrmann.
Motsvarande siffra för kvinnorna var 40 procent.
I region Uppsala samlades även individuella svar om sexuella vanor in.
– 72 procent svarade att de använde hemprovtagning av klamydia för att de ville kolla om de var friska efter oskyddat sex. 45 procent angav att de ångrat sex efter alkoholberusning, berättar Björn Herrmann.
Bland dem som beställde ett hemprov via nätet var det något fler som testades positiva för klamydia, än bland dem som hade gjort en klinikbaserad provtagning.
– De som beställer testet har en slags riskmedvetenhet och alltså en anledning att testa sig. Jag var skeptisk till hemprovtagningstjänsten i början då jag trodde att folk skulle testa sig i onödan när det är så lättillgängligt. Men efter vår utvärdering har jag fått ändra inställning.
Maria Grandahl i forskargruppen har analyserat en intervjuenkät för att se vad användarna tycker om hemprovet.
– En övervägande majoritet är nöjda. Lättillgängligheten och att det är diskret är något som uppskattas av användarna, säger Björn Herrmann.
Även om han ser många fördelar med hemprovtagning anser han att träffsäkerheten behöver öka ytterligare.
– 25 procent av dem som beställt provet på nätet skickar inte in sitt prov för analys.
– Med tanke på att allt fler har analsex borde även ett rektalprov erbjudas. Runt 20 procent av kvinnornas klamydia kan missas när det inte görs.
Björn Herrmann tror även att det skulle vara bra att koppla ett test med frågor om riskbeteende till beställningen av ett hemprov.
– Då kan vi upptäcka fler. Vi behöver fortfarande nå fler män. Men sedan finns det begränsningar i hur mycket sjukvården kan göra. Individen behöver också ta ett eget ansvar för sitt beteende.