Uppsala kommun har använt sig av ett vårdhundsteam med utbildade och testade vårdhundar sedan 2007.
Men 2022 slutade åtta av nio vårdhundsförare. Arbetet med vårdhundar fortlöpte trots den stora flykten, och flera nya vårdhundsförare utbildades av kommunen. Ammie Eklund är den som blev kvar och utsågs till samordnare.
– Ammie hjälpte oss under hela hösten. Vi tränade och gick ut på praktik. Chefen vi hade då lovade oss fast anställning. Vi lovades också lokal, hundägaravtal, träningsmöjligheter på arbetstid, säger Carina Hägg som var en av dem som utbildades.
Men i februari slutade dåvarande chefen och en ny tillträdde. Då menar vårdhundsteamet att kommunen bytte spår.
– Ingenting skulle då vara kvar. Man tillsatte en ny chef och allt togs bort. De vill inte heller kännas vid att vi lovats detta. Vill inte skriva hundägaravtal till exempel. Sedan gav de oss ett erbjudande som vi alla tackade nej till, säger Carina Hägg.
Löften om tillsvidaretjänster som vårdhundsförare menar ansvariga handlar om missförstånd, då flera av dem redan har tillsvidaretjänster hos kommunen, i andra roller.
– Vi har hela tiden sagt att det här är ett projekt som vi måste utvärdera, säger Heikki Syrjäpalo, avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.
Idag är samtliga sjukskrivna, enligt deras berättelse för att de mår dåligt av hela situationen där de menar att många löften brutits. Det gör att vårdhundarna inte längre är ute på boenden.
De känner med alla de äldre som bor på särskilda boenden.
– Det påverkar både brukare och anhöriga till dessa eftersom boende ofta är sjuka. Om man står där och ska välja boende till sin anhöriga och så ser man att man erbjuder vårdhund. "Åh vad trevligt" tänker de. Det är lite falsk marknadsföring, säger Carina Hägg.
Heikki Syrjäpalo har inte märkt av något större missnöje och delar inte bilden att vårdhundstexter på hemsidan är falsk marknadsföring.
– Om någon är intresserad av att flytta till oss så har man samtal med ansvariga på boendet och får då reda på att det här inte är något vi har just nu. Falsk marknadsföring skulle jag inte kalla det. Däremot har vi fördröjningar.
Trots att man just nu inte har vårdhundar inom äldreomsorgen så är det något kommunen vill ha framöver.
– Det här är inget som vi vill avskaffa. Tvärtom, vi vill satsa. Det är därför vi har valt att utbilda folk till det här, säger han.