Kanelbullen svår att motstå i dag

I dag är det Kanelbullens dag. Försäljningskampanjen har stått sig i 20 år och funkar extra bra på en fredag.

Karin Olsson som driver "Café Jorden är blå som en apelsin" serverar bakverk från många olika länder. Hon funderar lite fram och tillbaka och på att kanske göra en överraskning på Kanelbullens dag.

Karin Olsson som driver "Café Jorden är blå som en apelsin" serverar bakverk från många olika länder. Hon funderar lite fram och tillbaka och på att kanske göra en överraskning på Kanelbullens dag.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-10-04 08:15

På kafé Storken är det soprent på bullätare dagen innan Kanelbullens dag. På en tallrik ser vi resterna av lite pärlsocker. 

– I dag åt jag en skagensmörgås men på Kanelbullens dag blir det nog bulle. Jag vet att de kommer att säljas med rosa strössel till förmån för bröstcancerfonden, säger Maria Allerbeck.

Ioannis Salonikidis, som driver Storken, har laddat upp med fyra gånger så mycket kanelbullar som vanligt. 

– På Kanelbullens dag brukar vi sälja mycket men inte annars. När jag började 1989 var wienerbröd mest inne, sen försvann de och det kom muffins. De försvann också och nu är det veganska bakverk som är mest inne här, säger han.  

Kampanjen Kanelbullens dag startade år 1999. Det var nu 77-åriga Keath Gardestedt på Hembakningsrådet, som kom på idén att bullen skulle ha sin egen dag. Hembakningsrådet var då en sammanslutning av producenter av jäst, mjöl, socker och margarin. 

–  Det brukar vara så mycket reklam som påminner om bullen, så den är svårt att motstå på Kanelbullens dag, säger Janina Krambrich som fikar med Gull-Britt Nylund. 

Är bulldagen den mest lyckade matkampanjen någonsin? 

 – Den bästa vågar jag inte säga, men en av de tre bästa, säger mathistoriker Richard Tellström som bor utanför Uppsala. 

De två andra kampanjerna han anser som superlyckade är Livsmedelsverkets "Tallriksmodellen" och Brödinstitutets "6-8 brödskivor om dagen" som kom i slutet av 1980-talet (nej, det var inte Socialstyrelsens kampanj). 

– Kanelbulledagen är en förlängning av brödkampanjen som ju också vill få oss att äta mera bröd. 

Är kanelbullen svensk?

– Nej, snurrade bakverk av den typen finns lite överallt i världen. Det ovanliga med kanelbullen är inte kanelen utan kardemumman som finns i. Sverige är det land i Europa där det äts mest kardemumma tack vare bullarna, säger Richard Tellström.  

Hos konditor Frida Leijon kommer det att bakas flera hundra procent fler bullar än vanlig. 

– Dagen betyder jättemycket. Vi bakar 4 000 fler bullar än en vanlig dag, då vi gör cirka 500. Speciellt mycket ökar försäljningen när bulldagen infaller på en fredag. Då gör arbetsgivare stora beställningar till sina anställa och fredagsfikat, säger hon. 

Också hos Triller Mat & bröd ökas bullbaket till 3 000 bullar medan en vanlig dag ligger på några hundra. Det blir klassiska bullar, trots att Lotta Triller är den som uppfunnit de gigantiska Linnébullarna. 

– Det skedde av misstag. Jag hade bara tänkt göra dem lite större men sen blev de jättestora en succé. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!