Julgranar pyntade med mångfald

Pärlplattor, piprensare, kottar och glasspinnar. I Botaniska trädgården har förskolebarn fått pynta granar på temat mångfald.

Lilly Gauffin, fem år, är ett av barnen som bidragit med mångfaldspynt till julgranarna.

Lilly Gauffin, fem år, är ett av barnen som bidragit med mångfaldspynt till julgranarna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-11-21 16:58

– Är det någon som vill hänga upp sitt julpyssel? frågar Per Erixon gruppen av dagbarn som samlats framför honom på Orangeriets innegård.  
Svaret blir ett rungande ja och barnen börjar plocka upp dekorationerna de har med sig. Per Erixon, trädgårdsintendent på Uppsala linneanska trädgårdar, förklarar för barnen att de två granarna som är uppställda är indelade med hjälp av guldsnören. Varje grupp barn får ett eget område av granen att pynta. Det enda direktivet förskoleklasserna har fått är att pyntet ska vara på temat mångfald. 

– För oss här på Botaniska är det lätt att koppla det till biologisk mångfald, men det kan likväl handla om kulturell mångfald. Förskoleklasserna har fått tolka temat helt fritt. Några har gjort pynt i form av den första bokstaven i sina namn, andra har dekorerat med pärlplattor, säger Per Erixon. 
Pyntandet av julgranar i Botaniska trädgården har arrangerats i lite olika skepnader genom åren. Något år har alla förskoleklasser fått varsin gran, vid andra tillfällen har det varit pedagogerna som hängt upp pyntet som barnen har gjort. 
– Men jag tror att formen som vi har i år är väldigt bra. På det här sättet får barnen känna sig delaktiga och engagerade i pyntandet. Det är också en möjlighet för oss på Botaniska att nå ut till de yngre barnen, säger Per Erixon. 

Barnen som är på plats när UNT besöker pyntandet av granarna går hos dagmamma. De har i första hand använt sig av återvunnet material och sådant som går att hitta utomhus. 
– Pyntet har vi främst gjort av material som grankottar, apelsiner och rönnbär. Men barnen har fått bestämma helt själva vad de vill göra för pyssel, så det har även blivit några pärlband och liknande, säger dagmamman Reancy Lundgren Rimdebratt. 

Femåriga Lilly Gauffin visar stolt upp några av dekorationerna som hon har skapat.
– Den här har jag gjort. Det är en polkagris, berättar hon och pekar på ett rött och vitt pärlband. 
Fast även om Lilly Gauffin tycker att det är kul att julpyssla är det givetvis en annan del av julen som hon tycker allra bäst om:
– Det roligaste är att få presenter. Men jag vet inte vad jag önskar mig i julklapp än. 

Förskolebarnens julgranspynt kommer att visas upp under utställningen "Julefröjd i Orangeriet", som pågår från den 23 november fram till den 1 december. 

Reancy Lundgren Rimdebratt och Hillevi Asplund brukar ta med sina dagbarn till aktiviteter i Botaniska. "De har väldigt bra pedagoger här, som är fantastiska på att prata med barnen", säger Reancy.
Reancy Lundgren Rimdebratt och Hillevi Asplund brukar ta med sina dagbarn till aktiviteter i Botaniska. "De har väldigt bra pedagoger här, som är fantastiska på att prata med barnen", säger Reancy.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!