”Jag drar mig för att åka buss i Uppsala”

”Det är pinsamt att alltid be om hjälp”, säger Synskadades riksförbunds ombudsman Wieslaw Wasowski om de försenade platsutropen på Uppsalas bussar.

Wieslaw Wasowski är ombudsman för Synskadades riksförbund (SRF) i Uppsala län.

Wieslaw Wasowski är ombudsman för Synskadades riksförbund (SRF) i Uppsala län.

Foto: Felix Wedjesjö

Uppsala kommun2019-09-28 17:59

Platsutrop innebär att en buss linjenummer samt destination ropas ut när den anländer till en hållplats. Utropen syftar till att underlätta för synskadade personer och personer med synnedsättningar att använda sig av kollektivtrafiken. 

Som tidningen nyligen rapporterade har det riktats kritik mot att det verkar dröja till 2020 innan platsutrop införs på Uppsalas stadsbussar. Detta trots att regionfullmäktige redan i juni 2018 beslutade att så skulle ske. Enligt Johan Örjes (C), ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, beror det försenade införandet på problem med tekniken för utropen.

Wieslaw Wasowski är ombudsman för Synskadades riksförbund (SRF) i Uppsala län. När han hör talas om anledningen till dröjsmålet menar han att det är information som SRF inte har fått ta del av.

– Det har jag inte hört om tidigare. Och då har jag ändå försökt nå regionen via både mejl och telefon i över ett halvår utan att få något svar, säger Wieslaw Wasowski och fortsätter:

– Den senaste kontakten var i januari i år. Då sa de att platsutropen snart skulle vara införda.

Wieslaw Wasowski har själv en synnedsättning och beskriver hur frånvaron av platsutrop gör att han drar sig för att åka buss i Uppsala.

– Ja, för i dagsläget innebär det att jag måste gå runt och fråga folk om hjälp. Ibland blir chaufförerna irriterade när jag frågar. Det blir pinsamt, så då åker jag hellre färdtjänst – trots att det blir dyrare för samhället och jag egentligen vill ta bussen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!