Över Vaksala torg ligger ett blandat matos den här veckan. International Food Festival har utvecklat sig till en knallemarknad för mat. På turnéprogrammet står 29 städer under perioden april–oktober. Och den här veckan är det alltså Uppsalas tur.
François-Xavier Mauraisin är ansvarig för arrangemanget och berättar att mat från 19 olika länder finns representerade. I fjol var första gången som matmarknaden passerade Uppsala.
– I många städer handlar det om att lyckas locka folk till centrum. I Gislaved, som har 12 000 invånare kom det 35 000 besökare. I Uppsala är intresset stort. Vi hade 100 000 besökare i fjol och har förlängt med en dag, säger François-Xavier Mauraisin.
Bland matstånden hittar man även riktiga festivalklassiker.
– Det var gott. Det är 14 år sen jag åt langos, säger Linus Sunde, som gör sitt första besök på matmarknaden.
Med sig har han Adeline Mercier, som besökte marknaden redan i fjol,
– Jag tog en thairätt i år. Det är jättegott, säger hon.
Adeline Mercier har själv rötterna i Frankrike, och tycker att även den franska maten som bjuds är bra.
– En del är riktigt bra. Jag skulle rekommendera att man satsar på ostarna, säger hon.
Lite längre bort hittar vi kommunalrådet Therez Almerfors (M), som också hon trotsat de kalla oktobervindarna för en utelunch.
– Det är ett himla kul arrangemang det här. Jag testade en fransk äppelkyckling, säger hon.
Vid det transylvanska ståndet finns en vampyr som maskot, och Kjell Nyberg tar en bild på sin fru Annikki intill vampyrdockan.
– Jag går på gympan vid Friskis på Väderkvarnsgatan, så det är nära hit. Jag åt en transylvansk gryta, det var gott. Förra året tog vi thaimat, säger Annikki Nyberg.
– Jag åt en polsk jägargryta med korv. Det var jättegott, men det var lite svårt att äta korven med bara gaffel. I ett annat stånd hade de krokodilbiff. Men det tordes jag inte pröva. Det brukar vara krokodiler som äter människor, inte tvärtom, säger Kjell Nyberg och skrattar.
Strax intill sitter ett gäng som jobbar i närheten och passat på att ta jobblunchen utomhus denna dag.
– Det är himla läckert när man ser hur de gör det. Det är en enda potatis som de har gjort i en spiral och sen friterat. Gott är det också, säger Linda Grinndal.
Det är dock tveksamt om det blir jobblunch på torget fler dagar för gänget.
– Det kostar 140 kronor för en lunch. Så det blir lite dyrt, säger Linda Grinndal.