Inga planer på munskydd inom hemtjänsten

Kommunen märker av äldres rädsla för att smittas av hemtjänsten. "Jag kan förstå oron, men vi har bra rutiner", säger Mia Gustafsson på äldreförvaltningen.

Mia Gustafsson, chef på äldreförvaltningen: "Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som säger att man bara smittar om man har symtom."

Mia Gustafsson, chef på äldreförvaltningen: "Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som säger att man bara smittar om man har symtom."

Foto: Privat/Peter Jigerström/Arkiv

Uppsala kommun2020-04-04 14:30

Som vi rapporterat råder en oro bland Uppsalas äldre att de via hemtjänsten ska smittas av covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset. UNT har intervjuat flera äldre som vill att hemtjänstpersonalen ska bära munskydd och skyddsrockar. Politikern Stefan Hanna har uppmanat hemtjänsten att omedelbart börja täcka munnen – finns inga munskydd bör man ta till sjalar eller liknande, menar han.

Men i dagsläget finns inga sådana planer.

– Vi följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer, och enligt dem smittar man inte om man inte har symtom. Vid minsta lilla symtom får personalen inte jobba. Vi är också mycket noga med att följa de basala hygienrutiner som finns, säger Mia Gustafsson, chef på äldreförvaltningen, Uppsala kommun.

Kan du förstå att äldre skulle känna sig tryggare om hemtjänsten hade munskydd?

– Ja, absolut. Man ser kanske också på tv att folk i andra länder går runt med munskydd. Men vi går efter de direktiv som finns här. Ändras direktiven ändrar vi såklart vårt sätt att jobba.

I dag använder hemtjänsten skyddsutrustning när en vårdtagare har en bekräftad eller misstänkt covid-19. Men som UNT rapporterat råder det stor brist på munskydd, skyddsrockar och visir inom all hemtjänst i Uppsala – något som gjort äldre ännu oroligare över att smittan ska spridas.

Kommunen har nu fått visir och munskydd de beställt. Däremot väntar de fortfarande på skyddsrockar.

– Ingen smittad har vårdats utan skyddsutrustning. Vi har tillräckligt för att klara oss en tid, säger Mia Gustafsson.

Hur länge räcker skyddsrockarna?

– Det beror på hur stort vårdbehovet blir. Får vi slut på skyddsutrustning får vi göra på annat sätt, till exempel ha kortärmade rockar och sprita underarmar. Vi har en ständig dialog med smittskydd i de här frågorna.

Delar ni med er utrustning till privata utförare som är helt utan?

– Vi har delat med oss av visir. De har ett eget ansvar att skaffa utrustning, men det är klart att vi ska hjälpas åt så gott vi kan.

På äldreförvaltningen märker man av vårdtagarnas rädsla för coronasmitta. Många äldre och anhöriga har hört av sig med frågor och ett antal har sagt upp hemtjänsten.

– Jag kan förstå oron och vi försöker möta den genom samtal och information. Vi har goda rutiner och bra handlingsplaner och vi följer utvecklingen för att kunna ställa om efter behov, säger Mia Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!