I Uppsala kan unga inte klaga på lokalbrist

En flytt från city riskerar Ungdomens hus själ. Det säger unga som hänger där i dag. Men det finns fler ställen för unga i Uppsala. Vi har besökt ett par.

Vilja Lindholm, Olivia Knochenauer, Enzo Baraldi Wagrell, Elis Sandin, Daouda Brunell, Oskar Strömberg kommer från olika skolor i Uppsala men hänger tillsammans på Ungdomens hus i centrala Uppsala. Här är tryggt, "en safe zon", säger de.

Vilja Lindholm, Olivia Knochenauer, Enzo Baraldi Wagrell, Elis Sandin, Daouda Brunell, Oskar Strömberg kommer från olika skolor i Uppsala men hänger tillsammans på Ungdomens hus i centrala Uppsala. Här är tryggt, "en safe zon", säger de.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2020-01-19 07:00

Ung i Uppsala

– Vi satsar först på att öppna ett café, som skall vara öppet när ungdomarna är lediga.

Det är augusti 1985. I en artikel med rubriken "Ljusning i frågan om konsertlokal" berättar UNT om den förening som kämpar för att Uppsalas unga äntligen ska kunna få en lokal, ett kulturhus – ett eget Ungdomens hus.

Den som avslutar artikeln med att säga att man vill öppna ett café heter Magdalena Andersson. I dag är hon Sveriges finansminister. 

– Ungdomens hus har betytt mycket för den jag är i dag. Det var en demokratiskola som gjorde att jag såg att politiskt engagemang kan göra skillnad, säger hon till UNT i dag.

När föreningen Ungdomens hus fick tillgång till sin nu klassiska lokal i korsningen Skolgatan-Svartbäcksgatan var Magdalena Andersson dess ordförande. Och hon minns väl att "demokratiarbete" kunde innebära hårt jobb.

– Då i början var det mycket med att måla väggar och åka runt och hämta möbler som folk skänkte, berättar hon.

34 år senare sitter artikeln från 1985 uppklistrad på en vägg i Ungdomens hus. Det är en vanlig eftermiddag efter skolan och i just det kafé som Magdalena Andersson lyckades starta samlas ungdomar i soffor och vid kafébord. Några spelar pingis i rummet intill.

– Jag går hit varje dag, säger Daouda Brunell, som går i åttan på Uppsala musikklasser. 

Ungdomar strömmar till och slår sig ned i soffgruppen.  

– Vi kan hänga här i flera timmar. Här är tryggt, en safe zon, säger Enzo Baraldi Wagrell.  

Vid ett bord sitter ett gymnasiegäng som alla hyllar Ungdomens hus. Men det är inte alla typer av ungdomar som kommer hit, även om det är populärt. Huset samlar vissa subkulturer, påpekar de.

– Skriv om vårt band The rotts, säger Maxwell Scobie, och avslöjar något om vilka subkulturer det är som söker sig till huset – de musikintresserade.

Hit kommer de framförallt under de månader på året man inte hänger ute på bryggorna vid Fyrisån, säger Siri Simon Novén.

– Och här kostar fikat 25 spänn. På andra stället får man betala 75! Det spelar roll också.

Bakom kaffedisken står Ellen Wedin, 20 år. Hon är anställd av föreningen för den dagliga driften. Föreningen står stark med 350 medlemmar och huset är flitigt använt. Här finns sådant som skateramp, replokaler och konsertscen.

– Här hänger gott om unga varje dag, framför allt i åldern 14 till 18, säger hon. 

Men lokalerna är utdömda och behöver restaureras. Kommunen som äger lokalen har efter många och långa turer i stället erbjudit lokaler i Svartbäcken. "Vi vräks", har föreningen sagt i uttalanden, men ställde sig till sist ändå bakom flytten till Karl Johansgårdarna, tio minuter uppströms Fyrisån. "Nu ser vi fram emot att få fokusera på kultur, inte lokaler", sade vice ordförande David Llerena till UNT i höstas.

Oron för att något ska gå förlorat är tydlig hos alla vi träffar. Dagens centrala läge är en viktig förklaring till att huset är så populärt. Och det gör att folk från många olika skolor, runt om i stan, samlas.

– Det här är bästa stället, och det rätta stället att ha Ungdomens hus på. Det är fett dåligt med en flytt, säger Vilja Lindholm, som går på Uppsala estetiska gymnasium.

För Uppsalas unga finns dock fler ställen än Ungdomens hus. Den legendariska Lorrysketchen från slutet av 80-talet, där en punkare spelad av Johan Ulvesson förklarar alla tråkigheter de ligger bakom – bränder, våldtäkter, och nedslagna pensionärer – med frasen: "Men vi har ju ingen lokal, ju", verkar inte gälla i Uppsala i dag. 

Här finns allaktivitetshuset Allis och 18 fritidsgårdar runt om i kommunen. I city finns kulturhusen Leoparden och Grand och så finns kafé Genomfarten, och så då Ungdomens hus. Bland annat.

Och erbjuds inga aktiviteter som passar i de här husen kan man ta tag i det själv. Det gjorde Alva Eriksson, 15 år, och Ulrike, som inte vill säga sitt efternamn, 16 år. Efter Ulrikes initiativ startade de en klubb för unga stå-uppkomiker på Grand på Trädgårdsgatan. Sedan starten i vintras har de också fått med sig Malkolm Kallin, 17 år. 

En fredageftermiddag förbereder de årets sista klubb. På scenen soundcheckar punkbandet Borgerlig begravning som ska spela under kvällen. Vi får gå upp till kaféet på övervåningen för att höra vad vi säger. Här sitter några unga och fikar och andra spelar tv-spel. På väggen hänger konsertaffischer från stora akter som spelat på Grand under åren. På samma sätt som Ungdomens hus andas väggarna ungkultur. 

– Vår klubb har blivit så populär att vi har fått flytta ned den från övervåningen till stora scenen på entréplan, säger Ulrike glatt. 

De gillar Grand men hänger också mycket på Ungdomens hus. 

– Här är det lite mer yngre som är. Ungdomens hus är mest najs, säger Alva Eriksson.

Att det finns många ställen med olika inriktning är bra. Uppsala är så stort att det måste finnas flera ställen för unga att hänga på. Men det svåra är kvällarna. Grand och Ungdomens hus har öppet eftermiddagar och tidig kväll.

– När alla ställen stängt är det svårt. Det är många kvällar man hängt ute på stan bara, säger Malkolm Kallin.

Men en grupp som har svårt att hitta något för dem är de som tagit studenten, men inte har börjat plugga och får gå på nation. Det säger Denise Fjellner, mångårig fritidsledare i Uppsala kommun, just nu i Stenhagen, där kommunen satsar stort för att erbjuda unga gratis aktiviteter utanför skolan. 

– För dem upp till 18 år finns mycket att göra och många lokaler att komma till. Men för dem mellan 18 och 23 år är det svårare, särskilt om man inte till hör de ungdomar som är drivna, engagerade och föreningsaktiva. Å andra sidan, då är man ju vuxen, säger Denise Fjellner.

Hit till Stenhagens fritidsgård  kommer dagligen ett sjuttiotal ungdomar efter skolan för att fika, hänga, gå på läxhjälp, spela spel, vara i musikstudion, etcetera. Med utökade öppettider och mycket aktiviteter vill kommunen förebygga utanförskap och utjämna chanser till upplevelser av olika slag, säger Denise Fjellner. I höstas reste fritidsgården till och med till Malmö.

– Det är många som inte har så mycket att göra när skolan är slut. I stället för att sitta hemma med negativa tankar är det mycket bättre att man är här med oss, säger hon.

Men, som sagt, de unga vuxna är svåra att nå. Det vet även Ellen Wedin, hon som står bakom kaffedisken på Ungdomens hus. Hon befinner sig själv just i den åldern. 

Var hänger du och dina kompisar?

–  Jaa, du... På Palermo.

"Fri från vuxenvärlden"

Uppsala kommuns 18 fritidsgårdar är öppna för dem mellan 13 och 18 år. Förutom den ordinarie verksamheten arrangeras exempelvis bowlingkvällar, bad i Uppsala eller andra städer, skidresor, fiskeresor, etc. Under sommaren åker fritidsgårdarna till nöjesfält som Liseberg och Gröna Lund. Verksamheten är gratis.

Föreningen Ungdomens Hus har funnits sedan 1986 och drivs av ungdomar för ungdomar. Föreningen beskriver sig som autonom, demokratisk och medlemsstyrd, och fri från vuxen inblandning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!