Svar just nu
Dag Sedin är radonkonsult och ordförande i Svensk Radonförening. Han har arbetat med ämnet sedan 1986 och kan det mesta när det kommer till radon.
Vad är radon?
– Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva ämnet radium sönderfaller. Radongasen sönderfaller sedan till så kallade radondöttrar, som består av olika grundämnen men det farligaste är polonium som avger alfastrålning.
Varför är radon farligt för oss?
– Det är egentligen radondöttrarna som är farliga. De är elektrostatiskt laddade, så de fastnar på partiklar. Det kan vara damm, kläder eller föremål i rummet. Ju mer partiklar det är i luften, ju högre blir radonhalten. När partiklarna fastnar på vår hud är det inte så farligt. Huden är tjock och släpper inte igenom partiklarna. Däremot blir det farligt när vi andas in partiklarna. Man kan säga att våra lungor är som dammfilter och radondöttrarna fastnar på cellerna där direkt. När radondöttrarna väl har fastnat i lungorna, finns de där för alltid.
Och vad händer i lungorna när radondöttrarna fastnat?
– Det som händer är att radondöttrarna utsöndrar alfastrålning som man kan säga skapar små, mikroskopiska kulhål i lungornas celler. När cellerna utsätts för strålningen skadas de eller dör. I värsta fall muterar cellen, vilket kan leda till lungcancer.
Hur pass farligt är radon?
– Radongashalt mäts i enheten becquerel per kubikmeter (Bq/m3) och gränsvärdet på arbetsplatser och bostäder är 200 Bq/m3. Det finns ett linjärt samband mellan radongashalten och riskerna det medför – det är dubbelt så farligt att leva i 400 Bq/m3 som i 200 Bq/m3. Men det är viktigt att komma ihåg att det är den totala dosen radon som spelar roll. Det betyder att du måste multiplicera halterna av radon med tiden du har blivit utsatt för det. Det kan alltså vara farligare att under flera årtionden leva i 50 Bq/m3, än att vistas en vecka i en miljö där det är 20 000 Bq/m3.
Hur många är det som råkar illa ut på grund av radon?
– I Sverige har vi cirka 3 500 lungcancer fall per år. De allra flesta av dessa orsakas av rökning, men cirka 500 av dem är kopplade till exponering av radon. Av dessa 500 radonrelaterade lungcancerfall, är cirka 450 rökare. Det kan låta som att ganska få drabbas av lungcancer på grund av enbart radon, men det är den näst vanligaste orsaken till lungcancer och måste absolut tas på allvar. Jag vill också nämna att ett lungcancerfall kostar mellan fem och tio miljoner kronor. Så om vi blir bättre på att skydda oss från radon skulle sjukvården kunna spara in hundratals miljoner varje år.
Var finns radon?
– Det kan finnas i byggnadsmaterial och vatten, men för det mesta finns det i marken. Problem med radon finns över hela världen och är inget som är begränsat till Sverige. Däremot har Uppsala, och särskilt Uppsalaåsen där Slottet ligger, höga halter av radon. Det beror på att åsen till stor del består av grus, vilket släpper igenom mycket mer radon än om det hade varit lera. Då kan väldigt stora koncentrationer radon sippra upp, även om radonet finns hundra meter ner i marken.
Varför tror du att Statens fastighetsverk misslyckats med sin hantering av radonproblemet på Slottet?
– Det är svårt att uttala sig om deras hantering av själva ärendet. Det jag kan säga är att det kan vara svårt att åtgärda radonproblem, särskilt i en så stor byggnad som Uppsala slott.