Hundägare lever längre efter stroke

Hundägare som drabbats av en hjärtinfarkt eller en stroke har bättre chanser att överleva än den som inte äger en hund. Speciellt gäller det ensamstående hundägare.

Forskaren Tove Fall har kommit fram till att hundägare lever längre efter stroke och hjärtinfarkt än de som inte har hund. På bänken sitter hon tillsammans med Vega.

Forskaren Tove Fall har kommit fram till att hundägare lever längre efter stroke och hjärtinfarkt än de som inte har hund. På bänken sitter hon tillsammans med Vega.

Foto: Mikael Wallerstedt

Uppsala kommun2019-10-13 16:00

– Vi har tittat på hur länge hundägare som fått hjärtinfarkt och stroke har överlevt, och upptäckt att de har en stor fördel. Den som har hund lever längre efter sjukdomen, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi, Uppsala universitet. 

Allra störst fördel var det för ensamstående med hund. De som fått hjärtinfarkt och var hundägare löpte 33 procent mindre risk att dö i efterföljden av sjukdomen jämfört med ensamstående utan hund.  

– Det var ett extra spännande resultat. Vi vet ju att ensamhetskänslor och social isolering är en riskfaktor. Den som promenerar med sin hund får mycket kontakt med andra människor, det är ju känt som hundtricket, säger Tove Fall som under intervjun själv är ute och går med sin hund.  

Studien har fått mycket internationell mediauppmärksamhet och då har Tove Fall fått förklara just ordet hundtricket. Hon får även respons från människor som beskriver att deras hundar är livsviktiga.  

– Att hundar ger ägaren mycket motion och struktur på dagen är andra orsaker som kan bidra till bättre överlevnad, rehabilitering och välmående.  

Forskarna har använt register. De har studerat alla – i åldrarna 40 till 85 år som fått stroke eller hjärtinfarkt åren 2001– 2012, sammanlagt 350 000 personer och använt två olika hundregister för att hitta vem som var hundägare.  

– Jag vill gärna ta den här forskningen ett steg till, säger Tove Fall.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!